Previše mleka uzrokuje rak prostate

Izvor: B92, 11.Mar.2010, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Previše mleka uzrokuje rak prostate

Konzumiranje prevelikih količina mlečcnih proizvoda a, pre svega, mleka može da poveća opasnost od pojave raka prostate, pokazali su rezultati kanadskog istraživanja.

Istraživanje, koje je sprovela grupa naučnika sa profesorom Parvizom Gadirijanom (Ghadirian) s Medicinskog fakulteta pri Univerzitetu u Montrealu na čelu, pokazalo je da konzumiranje više od 470 grama mlečnih proizvoda dnevno duplo povećava opasnost od pojave raka prostate, objavili su danas francuski mediji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Istraživači su došli do tog zaključka obavivši ispitivanje povezanosti između raka prostate i više od 200 prehrambenih proizvoda, koje je pokazalo da samo mlečni proizvodi utiču na nastanak raka prostate.

U istraživanju je učestvovalo 197 pacijenata kojima je dijagnostikovan rak prostate i kontrolna grupa.

Razloživši potom mlečne proizvode na njihove razne sastojke, naučnici su utvrdili da jedino mleko može da poveća opasnost od razvoja raka prostate.

Za objašnjenje te korelacije su formulisane dve hipoteze od kojih jedna stavlja akcenat na životinjsku masnoću prisutnu u mleku, koja bi mogla da dezaktivira gene supresore kancerogenih tumora.

Druga hipoteza, pak, stavlja akcenat na kalcijum koji bi mogao da utiče na metabolizam vitamina D, poznatog da zaustavlja rast kancerogenih ćelija.

To istraživanje je pokazalo i da konzumiranje oraha može da bude prevencija protiv raka prostate. Utvrđeno je da osobe koje konzumiraju najmanje 90 grama oraha mesečno smanjjuju opasnost od pojave raka prostate za više od 50 odsto u odnosu na one koje uopšte ne konzumiraju orahe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.