Prepoznajte avitaminozu kod dece

Izvor: B92, 14.Apr.2012, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prepoznajte avitaminozu kod dece

Iako se evropska deca hrane zdravije od svojih američkih vršnjaka, i kod njih često dolazi do nedostatka vitamina D. Simptomi koji ukazuju na njegov manjak su kasniji i usporeni rast zuba, sporiji rast, mišićni grčevi i nervoza.

Napadi i poteškoće s disanjem takođe se mogu povezati s nedostatkom vitamina D, koji se stvara izlaganjem sunčevoj svetlosti, ali i jedenjem dovoljnih količina mleka, jogurta, sira i jaja.

Iako je nedostatke određenih vitamina potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nadoknaditi, a ponekad i lečiti, važno je ne preterivati s količinom jer višak vitamina može biti toksičan za telo.

To se prvenstveno odnosi na dodatke vitamina u obliku tableta ili sirupa, ističu stručnjaci.

Vitamin A

Nedostatak vitamina A može doprineti ozbiljnom razvoju problema s detetovim vidom, a prvi znaci manjka tog vitamina su umor, slabljenje i gubitak kose, slabost i gubitak na težini.

Drugi simptomi su suve oči, bledilo i česte plućne infekcije. Nedostatak tog vitamina može se rešiti ishranom bogatom žutim i narandžastim povrćem, kao što su mrkve i tikvice.

Vitamin B12

Nedostatak vitamina B12 se kod dece manifestuje na mnogo različitih načina, a taj vitamin ima važan uticaj na funkcije nervnog sistema, mozga i srca.

Neki od simptoma su neobjašnjiva bol u stomaku, česti prolivi, slabost, nesanica i povremeni gubitak glasa. Vitamina B12 ima u mesu, mleku, ribi i jajima pa ishranu treba obogatiti tim namirnicama.

Vitamin B6

Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina B6 uključuju proliv, anemiju, nervozu i napade, ali i lošu koncentraciju, hiperaktivnost i nedolično ponašanje, pokazuju naučne studije.

Nivo vitamina B6 raste raznovrsnom ishranom koja uključuje piletinu, jaja, sireve, mahunarke i mleko. Vegani i vegetarijanci bi svakako trebalo da uzimaju dodatke tog vitamina kako bi sprečili pojavu anemije.

Vitamin C

Lako stvaranje modrica jedan je od prvih znakova koji upućuju na nedostatak vitamina C, a nakon nekog vremena se javlja bol u zglobovima, suvoća kože i slab apetit.

Česta krvarenja iz nosa i razne upale takođe se mogu povezati s manjkom tog vitamina. Najveći izvor vitamina C je citrusno voće, poput narandži, limuna, kivija i jagoda, ali i zelenog povrća poput brokolija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.