Prehlade napunile domove zdravlja

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prehlade napunile domove zdravlja

Pomoć doktora najčešće se traži zbog respiratornih i stomačnih infekcija. – Najčešći simptomi su glavobolja, malaksalost, povišena temperatura, bolovi u grlu, dijareja...

Zbog naglog pada temperature, mnogi su potražili pomoć lekara zbog prehlada, respiratorne i stomačne infekcije. Glavobolja, malaksalost, povišena temperatura, bolovi u grlu, samo su neki od simptoma, dok oni koji su „zakačili” stomačni virus završe u krevetu zbog dijareje i „slomljenosti” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizma. Tada treba ostati kod kuće dva do tri dana, a ako se dijareja nastavi, obavezno otići kod lekara. U slučaju stomačnog virusa treba uzimati puno tečnosti, a ishrana mora da bude dijetalna, piše Politika.

Mikrobiološkim analizama i pregledom, kaže dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, najčešće se detektuje streptokokna infekcija, čiji je izazivač bakterija.

– Mnogi dolaze zbog infekcija mokraćnih kanala, koje su se iskomplikovale posle prehlada. Uglavnom je njihov uzrok bakterija „ešerihija koli”. Najvažnije je da se izleči ta infekcija, kako se stanje pacijenta ne bi iskomplikovalo. Antibiotike treba piti u onoliko dugo koliko lekar odredi. Posle toga, obavezna je analiza urina i urinokultura – dodala je dr Dimitrijević.

Kada virusi „napadnu” organizam, može da pomogne uzimanje vitamina Ce, sredstva za spuštanje temperature (ukoliko je viša od 38 stepeni) i odmaranje, pre svega dovoljno sna.

Pune su ovih dana i čekaonice pedijatara. Mališani se u proseku četiri do osam puta godišnje razbole od raznih virusnih i bakterijskih infekcija. Infekcije koje se vraćaju, posebno one gornjeg respiratornog trakta, uobičajen su i čest problem, naročito kod dece, pa zato Američka asocijacija za pedijatriju definiše kao zdravo dete ono koje do četvrte godine života ima šest do osam puta godišnje po pet dana visoku temperaturu i infekciju.

– Moguće je podstaći imuni sistem tako da brže reaguje, efikasnije odoleva infekcijama i uspeva da se izbori uz manje simptoma. Za razvoj i jačanje dečijeg imuniteta važna je pravilna ishrana sa dovoljno vitamina i minerala. Uz to, deci se mogu davati dodaci ishrani ukoliko se utvrdi nedostatak nekog vitamina – istakla je Marija Krivačić, magistar farmacije i diplomirani homeopata.

Kapi za nos i ispiranje grla

U ovom periodu, ističe dr Đorđe Tomić, specijalista ORL u Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović”, sve se više pacijenata obraća za pomoć zbog infekcija gornjih disajnih puteva ili zbog pogoršanja hroničnih bolesti.

– U blažim slučajevima, stavljaju se kapi u nos ili se ispira grlo i koriste tablete koje se otapaju u ustima. Ukoliko dođe do porasta temperature i burnijih simptoma, neophodno je obraćanje lekaru opšte prakse koji će ih uputiti kod ORL stručnjaka – naglašava dr Tomić.

Jačanje imuniteta

Za postojani imunitet, neophodno je jesti mnogo svežeg povrća, kako bi se organizmu obezbedilo dovoljno vitamina. Preporučuje se što više šargarepe i sve vrste namirnica koje sadrže beta-karoten. Pomaže i uzimanje ljutih namirnica: papričica, bibera, rena, desetak kapi „tabasko” sosa...

Prednost treba dati mršavom mesu kuvanom u supi-čorbi, piti probiotske jogurte, jesti mladi sir i presno izrendano voće ili povrće.

Ukoliko je neko dobio virus, pileću supu treba da uzima na svakih tri sata, kao i različite čajeve koji aktiviraju odbrambene ćelije.

Školarci najviše pogođeni

U toku protekle nedelje na području Beograda registrovano je 20.000 respiratornih infekcija, što je dvostruko više nego u prvoj nedelji septembra. Statistički, to izgleda ovako:

25 odsto obolelih su mališani uzrasta do pet godina

46,12 odsto su deca školskog uzrasta

22,98 odsto su odrasli između 30 i 64 godine

Foto: freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.