Prednosti poremećaja pažnje?

Izvor: B92, 24.Mar.2011, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prednosti poremećaja pažnje?

Moderan i ubrzan život degradiraju našu pažnju. ADHD se širi kao epidemija. Društvene mreže i zavisnost od njih dosta utiču na to da nam oduzimaju fokus, i kako naučnici savetuju, treba ih izbegavati i vežbati pažnju.

ADHD može da uništi, bukvalno, mogućnost da učimo, pamtimo, normalno funkcionišemo na poslu i može ugroziti društvene odnose. Problemi sa pažnjom su ozbiljni, okrutni i vrlo zastupljeni.

I dok se traže lekovi i sredstva da se pažnja vrati, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naučnici otkrivaju niz povoljnih uticaja nemogućnosti održavanja pažnje.

Novim istraživanjem na Univerzitetu u Mičigenu je pokazano da su studenti sa ADHD-om imali bolje rezultate od ostalih u svemu što su radili. To znači da je nemogućnost fokusa odlična za kreativnost ali i za rešenje (ponekih) zadataka.

Evo i razloga proverenog na primerima. Kada se zaglavi kamion ispod nadvožnjaka, masa koja se okupi traži rešenje i predlaže načine da se zaobiće, izvuče ili nekako savije ispod nadvožnjaka. Dete bi predložilo da se ispusti vazduh iz guma i tako kamion prođe. To je jedna od odlika osoba sa poremećajima pažnje, da na sasvim drugačiji način iznalaze rešenja za problem pred njima.

Još jedno istraživanje pažnje je pokazalo da su osobe koje ne mogu da ne čuju žamor iz susedne prostorije ili buku koju pravi klima uređaj, u stvari, kreativni geniji.

Maštarenje je najveći neprijatelj fokusa i ima usku povezanost sa kreativnošću. To je potvrđeno i kroz eksperiment koji je pokazao da su radnici u kompanijama produktivniji ako im je dozvoljeno da slobodno surfuju internetom u radno vreme.

Međutim, pravo odsustvo pažnje je frustrirajuće i potrebna mu je podrška da bi se prevazišlo, kao i fenomenu kad neko ima previše fokusa i previše koncentracije.

Maksimalan um je onaj koji je fleksibilan, onaj koji može da se suoči sa problemom i vrlo brzo ga reši, ali uspeva u isto vreme da slobodno luta i mašta ukoliko to ne ugrožava unapred postavljen cilj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.