Prati kosu svaki dan - da ili ne?

Izvor: B92, 12.Sep.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prati kosu svaki dan - da ili ne?

Skoro 40 odsto žena pere kosu svakodnevno, a istraživanja pokazuju da je taj broj u porastu, kao i da ima sve više muškaraca koji značajno vreme posvećuju svojoj frizuri.

Prosečna žena potroši 23 minuta dnevno na sređivanje svoje kose, odnosno više od 2 i po sata nedeljno ako kosu pere svakog dana.

Potreba za pranjem kose zavisi i od tipa kože i vlasi. Na primer, crnkinje mogu da izdrže i 2 nedelje da ne peru kosu, a da im frizura i dalje izgleda dobro. Upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ljudi sa tanjom, masnijom kosom oni koji i praktikuju svakodnevno šamponiranje.

„Svakodnevno pranje kose nije zdravstvena neophodnost, već je više stvar kulture higijene. Nisam upoznata sa naučnim tvrdnjama da li je često pranje dobro ili loše", rekla je Ejmi Mekmajkl, dermatolog sa Univerziteta Severna Karolina.

Skalp i kosa su dve različite stvari. Koža glave je „živi" deo koji mora da se čisti redovno kako bi bila zdrava, dok je kosa „neživa" i čestim kvašenjem i jakim šamponima može da se isuši.

Pranje glave na dnevnoj bazi lišava kosu važnih, zdravih ulja i dovodi do lakšeg krzanja vlasi. Takođe, šamponi koji su možda dobri za teme, mogu naškoditi kosi. Zato stručnjaci preporuluju makar dan pauze između dva šamponiranja ili samo blago ispiranje uz upotrebu balzama. U svakom slučaju šampon nije potrebno nanositi na krajeve vlasi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li svaki dan prati kosu?

Izvor: medio.rs, 12.Sep.2011

Skoro 40 odsto žena pere kosu svakodnevno, a istraživanja pokazuju da je taj broj u porastu, kao i da ima sve više muškaraca koji značajno vreme posvećuju svojoj frizuri.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.