Povukli objavljenu studiju o hlorokinu

Izvor: B92, 05.Jun.2020, 11:10

Povukli objavljenu studiju o hlorokinu

Jedan od najuticajnijih i najprestižnih medicinskih časopisa "Lanset" povukao je studiju o leku hidroksihlorokinu koju je objavio 22. maja.

"Trojica autora u četvrtak su povukli svoju studiju. Nisu mogli da urade nezavisnu reviziju podataka na kojima se zasnivala njihova analiza. Kao rezultat toga zaključili su da više ne mogu da garantuju za istinitost primarnih izvora informacija", naveo je časopis.

Četvrti autor studije nije želeo da komentariše njeno povlačenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Rojters.

Istraživanje na skoro 100.000 pacijenata s korona virusom pokazalo je da hidroksihlorokin i hlorokin ne samo da ne daju dobre rezultate u llečenju već mogu da povećaju verovatnoću smrti u bolničkim ustanovama.

Prema studiji, smrtnost kod pacijenata koji su uzimali hidroksihlorokin bila je 18 odsto, kod onih koji su uzimali hlorokin 16,4 posto, a za kontrolnu grupu kojoj nisu davani lekove 9 odsto. Kod onih kojima su se uz hidroksihlorokin i hlorokin davali i antibiotici smrtnost je bila još i veća.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.