Povremeni bol ispod desnog rebra ukazuje na ozbiljan problem sa organom

Izvor: B92, 16.Maj.2022, 17:41

Povremeni bol ispod desnog rebra ukazuje na ozbiljan problem sa organom

Bol ili nelagodnost na desnoj strani stomaka odmah ispod rebara je mogući znak da je jetra oštećena i možda prvi vidljivi simptom bolesti masne jetre, koja često nema simptome.

Većina ljudi će razviti samo prvi stadijum masne jetre, a vrlo često toga nisu ni svesni. Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) smatra se jednom od najčešćih bolesti jetre u razvijenim zemljama, a učestalost u Evropi je između 30 i 40 odsto. Oko 60 procenata pacijenata sa dijabetesom tipa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2 ima NAFLD.

Kada se pojave simptomi, najčešći su umor, slabost, gubitak težine i apetita, mučnina, bol u stomaku, žutilo kože i očiju. Međutim, ovo može biti znak da je bolest već uznapredovala.

Masnoća i upala

Ako se otkrije i leči u ranoj fazi, može se smanjiti količina masti u jetri i zaustaviti pogoršanje bolesti do ciroze. Tada su simptomi kao što su otečeni stomak i noge, ekstremni umor i mentalna konfuzija postali uobičajeni. Ako su stolica ili urin tamni ili čak crni, odmah potražite medicinsku pomoć. Masna jetra se često dijagnostikuje usput i nakon toga je važno pratiti količinu ožiljaka na tom organu jer je to važan znak koliko je bolest uznapredovala. Glavni lek za NAFLD je zdrava ishrana i više fizičke aktivnosti. Ovo su opšti saveti, ali znatno smanjuju masnoću jetre i upale. Ako je potrebno, važno je izgubiti težinu. Posebno oni koji imaju višak kilograma, ako izgube sedam do deset odsto telesne težine, mogu da zaustave ili čak regenerišu oštećenu jetru.

Mediteranska ishrana

Brojne studije, uključujući i čuvenu PREDIMED studiju, dokazuju da je mediteranska ishrana povezana sa manjom prevalencijom NAFLD-a. Zbog toga je preporučljivo jesti povrće, ribu i maslinovo ulje jer su bogati omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, integralnim žitaricama zbog obilja vlakana i povrće koje je izvor polifenola i mnogih drugih biološki aktivnih jedinjenja. Suprotno verovanju da masti koriste masnoj jetri, veća je opasnost u fruktozi i zaslađenim pićima i drugim jednostavnim ugljenim hidratima. Naravno, začinjena i prerađena hrana ni u kom slučaju nije poželjna, ali oni sa masnom jetrom neće pogoršati svoje stanje ako jedu zdrave masti.

Metabolizam masti

Treba napomenuti da akutna masna bolest jetre nije isto što i NAFLD. Akutna masna jetra može se pojaviti iznenada tokom trudnoće ili zbog određenih lekova ili toksina. Masna jetra je rezultat nakupljanja masti u jetri koja prelazi pet odsto ukupne težine tkiva jetre. Uzrokuje ga niz urođenih i stečenih poremećaja metabolizma masti, ali svaku masnu jetru treba pratiti i lečiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.