Povrede glave opasnije nego što se misli

Izvor: B92, 14.Feb.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povrede glave opasnije nego što se misli

Stručnjaci sa švedskog Instituta Karolinsk i Univerziteta u Oksfordu upozorili su da povrede glave mogu da ostave trajne posledice, pa čak dovedu i do prerane smrti tokom života.

Oni su istraživali čak dva miliona ljudi tokom 40 godina. Ovo je vrlo važno otkriće, budući da samo u Evropi godišnje više od milion osoba zatraži pomoć u bolnici zbog traumatskih povreda glave, pišu Večernje novosti.

Dr Šina Fazel, član istraživačkog tima, ističe da je od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukupnog broja pacijenata koji su preživeli povređivanje, pre 56. rođendana umrlo 0,2 odsto, iako nisu imali nikakve smrtonosne bolesti i tegobe. Kada se izračuna, broj prerano umrlih koji su ranije imali traumatske povrede glave iznosi 4 procenta.

- Uobičajeni uzroci prerane smrti osoba koje su povređivale glavu su samoubistvo, saobraćajne nesreće i nasilje. Mi smatramo da se to dešava kao posledica trajnog oštećenja mreže neurona izazvanog povredama mozga. Zato dolazi do promena u rasuđivanju, pa takve osobe nisu u stanju da se racionalno ponašaju i dovode sebe u tragične situacije - objašnjava dr Fazel.

Foto: scottchan / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.