Povlači se iz upotrebe poznati lek za decu: Sadrži nedozvoljene supstance

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 12:43

Povlači se iz upotrebe poznati lek za decu: Sadrži nedozvoljene supstance

Zbog nedostataka u kvalitetu leka, serije lekova Sabril 500 mg tablete i Sabril 500 mg kesice (vigabatrin) se povlače.

Prema HALMED-u, kompanije PHOENIX Farmacija d.o.o. i Medika d.d., distributeri lekova Sabril 500 mg tablete i Sabril 500 mg kesice (vigabatrin), u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinske proizvode (HALMED), povlače serije 20987A i 22. dotičnih lekova. Povlačenje se vrši do nivoa apoteke.

Postupak povlačenja se zasniva na nedostatku kvaliteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vezanom za kontaminaciju aktivne supstance vigabatrin, u kojoj su otkriveni tragovi druge aktivne supstance identifikovane kao tiaprid. Iako su otkrivene količine tiaprida značajno manje od maksimalno dozvoljene dnevne doze, serija lekova se i dalje povlači zbog mogućih neželjenih efekata aktivne supstance tiaprida.

U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi sa trenutnom terapijom, pacijenti treba da se jave svom lekaru, a ukoliko dođe do neželjenih efekata leka ili nedostataka u kvalitetu, zdravstveni radnici su dužni da ih prijave HALMED-u. Takođe, pacijenti kod kojih je došlo do neželjenog dejstva leka mogu i sami da se obrate direktno HALMED-u, uz preporuku da se obrate svom lekaru ili farmaceutu za savet kako da nastave terapiju za bilo koju neželjenu reakciju koju primete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.