Potvrđeno: Eris je stigao u Srbiju

Izvor: B92, 06.Sep.2023, 13:13

Potvrđeno: Eris je stigao u Srbiju

Definitivno je – nova varijanta koronavirusa stigla je u Srbiju.

Kako je Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio, danas je potvrđeno prisustvo podvarijante omikrona EG.5 (nazvane eris) na teritoriji Južnobačkog okruga.

"Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je identifikovao prisustvo ove varijante korone analizom genoma virusa SARS-CoV-2 metodom sekvencioniranja nove generacije, iz uzorka biološkog materijala obezbeđenog 30.08.2023. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, u okviru rutinskog nadzora nad koronavirusom“, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Prema navodima SZO, eris je prvi put registrovan u februaru 2023. godine i od tada je broj zaraženih ovom podvarijantom konstantno rastao. Međutim, lekari navode da nema dokaza da podvarijanta EG.5 izaziva simptome koji su drugačiji u odnosu na one koji su već poznati. Kako dodaju, EG.5 podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje i nema dokaza da eris izaziva teže oblike bolesti u poređenju sa drugim sojevima koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.