Potpuni haos oko novog leka koji skida i kilograme: Tražnja čak osam puta veća od proizvodnje

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 13:14

Potpuni haos oko novog leka koji skida i kilograme: Tražnja čak osam puta veća od proizvodnje

Kažu da je tražnja barem osam puta veća od moguće proizvodnje u ovom trenutku.

Nema dobrih vesti za one koji bi na brzinu želeli da izgube višak kilograma! Naime, wegovy, lek protiv debljine danske kompanije Novo Nordisk, koji se primenjuje jedanput nedeljno putem injekcije, a s kojim se u kratkom vremenu može izgubiti i više od 20 posto težine, barem još dve do tri godine biće deficitarna "roba" farmaceutskog tržišta.

Gotovo je sigurno, nestašica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će biti takva da će tek retki moći da dođu do leka. Potvrđuju to i informacije po kojima je Wegovy, premda odobren od FDA za američko i od EMA za evropske tržište, zasad prisutan samo u SAD, Danskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, a ostali su na čekanju. Naime, semaglutid, sirovinu za taj lek, Novo Nordisk neće moći proizvesti u dovoljnim količinama dok znatno ne poveća proizvodne kapacitete da bi mogao da zadovolji tržište lečenja i gojaznosti i dijabetesa. Prednost imaju dijabetičari, tačnije proizvodnja ozempika, leka istog sastava, ali za lečenje dijabetesa.

Iz kompanije pokušavaju da smire dijabetičare širom sveta kojima je ozempik terapija i tvrde da većih nestašica tog leka za dijabetes ne bi trebalo da bude. Svakako, kao i svaki lek, wegovy ima i nuspojave, poput problema s probavom, mučnina, proliva, a kod nekih i s očima, tačnije može se pogoršati dijabetička retinopatija.

"Moram da smršam", imperativ je gojaznih, ali do realizacije se uglavnom teško stiže. Naročito je teško onima koji nemaju dva, tri kilograma viška, već znatno više, tačnije kad indeks telesne mase (ITM) prelazi 30. Većina gojaznih rado bi neku čarobnu pilulu koja bi im osigurala vitku liniju u što kraćem vremenu, ali bez mukotrpnih dijeta i boravka u teretanama. "Sveti gral" ili, tačnije, "čarobna" injekcija je tu, ali zasad će do nje tek srećnici.

Kažu da je tražnja barem osam puta veća od moguće proizvodnje u ovom trenutku! Da bi došli do svoje injekcije za topljenje kilograma, mnogi će morati pričekati barem dve godine, odnosno dok se ne povećaju proizvodni kapaciteti za semaglutid. Nestašica je razlog zbog kojeg je danska kompanija obustavila gotovo sve promotivne kapanje tog leka u SAD pre nekoliko meseci jer je tržište doslovno eksplodiralo.

Nedavni rezultati treće faze kliničkih ispitivanja Wegovyja mogli bi dodatno da povećaju jegovu upotrebu. Naime, pokazalo se da smanjuje rizik za kardiovaskularne bolesti (srčani ili moždani udar) za više od 20 posto. Studija SELECT rađena je na 17.604 osobe starije od 45 godina koje su imale prekomernu telesnu težinu i patile od nekih kardiovaskularnih bolesti. Rezultat studije biće temelj da Novo Nordisk od nadležnih agencija zatraži proširenje indikacija za korišćenje wegovyja i za prevenciju kardiovaskularnih rizika kod gojaznih pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.