Post pospešuje dejstvo hemoterapije!

Izvor: Vesti-online.com, 12.Feb.2012, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Post pospešuje dejstvo hemoterapije!

Istraživanje sprovedeno nad laboratorijskim miševima pokazalo je kako post može da oslabi i uspori rast tumora i pospeši efekte hemoterapije.

"Kombinacija ciklusa posta i hemoterapije bila je delotvornija ili mnogo efektnija od same hemoterapije", objasnio je Valter Longo, profesor gerontologije i biologije Univerziteta Južne Kalifornije.

Njegov tim je prethodno ustanovio kako post štiti normalne ćelije od dejstva hemoterapije, a tada su se koncentrisali na jednu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vrstu raka i leka. Sada su ustanovili kako post deluje i na ćelije raka, koje su ranjive, a rezultati se mogu primeniti na nekoliko vrsta raka kod miševa: raka dojke, melanoma, glioma i ljudskog neuroblastoma.

Iako je prerano reći da li je moguće da se isti rezultati primene i na ljudima i da li su uopšte sigurni, naučnici su ohrabreni jer njihovo otkriće predstavlja novi način na koji mogu da poboljšaju lečenje raka.

"Možda način da pobedimo rak nije da pronađemo koji specifičan lek ga može ubiti nego zbuniti ga tako da stvorimo ekstremne uslove, kao što je post na koji samo normalne ćelije mogu brzo da reaguju", objasnio je vođa ovog istraživanja, prenosi Ordinacija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.