Podići svest o zdravlju, 25.000 oboli zbog zagađene hrane

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Apr.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podići svest o zdravlju, 25.000 oboli zbog zagađene hrane

U Srbiji se godišnje registruje 20.000 do 25.000 obolelih zbog kontaminirane hrane ali je taj broj zapravo mnogo veći jer se mnogi slučajevi, poput lakših infekcija, ne prijavljuju, upozorila je danas Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS), uoči Svetskog dana zdravlja.

Kontaminirana hrana, zagađena teškim metalima, toksinima, opasnim mikroorganizmima, može dovesti do zdravstvenih problema, smrtnog ishoda i nastanka više od 200 nezaraznih bolesti, rečeno je na manifestaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na beogradskom Trgu Republike, u organizaciji Gradskog odbora SDPS i stranačkih odbora za zdravstvo i poljoprivredu.

Beogradski odbor SDPS je uoči 7. aprila, Svetskog dana zdravlja, podsetio vladu na najvažnije zadatke u održavanju bezbednosti hrane, među kojima su usvajanje normativnih akata koji definišu nezdravu hranu i regulišu odnos između ishrane i zdravlja.

Takođe, vlada treba da pruži podršku u selektivnoj subvenciji poljoprivrede i industrije hrane, da omogući uticaj na ekonomiju u cilju unapređivanja kvaliteta ishrane stanovništva, spreči različite konflikte interesa u poljoprivredi i ekonomiji, rečeno je na skupu.

Predsednica Gradskog odbora SDPS Beograd Milena Bićanin ukazala je na glavni cilj - elementarno pravo na život u ekološki čistom okruženju koje podrazumeva pravo na zdravu hranu.

"Ljudski resurs je najvažniji resurs a zdrava nacija je nacija sa najviše potencijala", rekla je Bićanin Tanjugu, smatrajući da je briga države o zdravlju u svim sistemima od apsolutne važnosti za egzistenciju naroda.

SDPS današnjom akcijom, u susret Svetskom danu zdravlja, želi da ukaže na potrebu podizanja svesti o značaju proizvodnje zdravstveno bezbedne i kvalitetne hrane uz očuvanje biodiverziteta i prirodnih resursa.

Na skupu su članovi SDPS podsetili na procene da u svetu milioni dece umru zbog neispravne vode.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.