Počela revizija zdravstvenih kartona, pozivaju se pacijenti koji nisu primili MMR VIDEO

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 20:12

Počela revizija zdravstvenih kartona, pozivaju se pacijenti koji nisu primili MMR VIDEO

Uz epidemiju velikog kašlja pojavio se i prvi slučaj malih boginja kod deteta od 15 godina koje je zadržano na bolničkom lečenju.

Stručnjaci navode da je zbog nedovoljnog broja vakcinisanih MMR vakcinom na pomolu još jedna epidemija u Srbiji.

Svi se pitaju, da li je u domovima zdravlja počelo pozivanje onih koji nisu primili MMR vakcinu?

Naime, u domu zdravlja Vračar počelo je pozivanje roditelja da dovedu svoju decu i da prime vakcine. Dakle, počela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je revizija kartona.

Za koje vakcine to važi?

"Jeste, počela je revizija kartona. mi to inače rutinski radimo i nevezano za povećan broj obolelih od velikog kašlja, ali i morbila koje su se pojavile. To je naš obavezan rad, da se jednom, do dva puta godišnje vrši revizija kartona i da se pozivaju pacijenti za koje je primećeno da im nedostaje neka doza vakcine", navodi doktorka Milica Ćuk.

Kada je MMR vakcina u pitanju, doktorka Milica Ćuk iznosi svoje iskustvo.

"Kod nas na Vračaru je odziv roditelja dobar. Imamo visok procenat izvršene imunizacije, a opet naravno postoje pacijenti koji nisu vakcinisani."

Kako doktorka navodi, sve bi to trebalo da stoji u kartonima vakcinacije.

"Oni postoje u arhivama domova zdravlja. Ljudi tamo gde su lečeni, mogu da provere. To je jedan način. Drugi način je da se urade antitela i da se vidi da li postoje antitela u dovoljnoj količini, koja će sprečiti pojavu bolesti", navodi dr Milica Ćuk.

Postavlja se i pitanje da li su deca koja su primila samo prvu dozu MMR vakcine zaštićena ukoliko dođe do epidemije?

"Da bi bila potpuna, i kompletna zaštita, moraju da se prime dve doze. Prva doza je između 13 i 15 meseca, a druga doza, koja daje višedecenijsku zaštitu, prima se pred polazak u školu."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ZABRINUTI RODITELJI SAMI DOLAZE DA VAKCINIŠU DECU Lekari za Blic TV o malim boginjama koje prete da izazovu novu epidemiju: Problem su i odrasli koji nisu sigurni da li su vakcinisani (VIDEO)

Izvor: Blic, 08.Feb.2024

Nakon što je u Srbiji potvrđen još jedan slučaj malih boginja, a radi se o majici 15-godišnjeg dečaka koji je od juče na Infektivnoj klinici zbog simptoma malih boginja, u domovima zdravlja pregledaju se zdravstveni kartoni i pozivaju roditelji čija deca nisu primila MMR vakcinu da to što pre...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.