Počela akcija doniranja organa

Izvor: B92, 30.Nov.2011, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela akcija doniranja organa

Humanitarno društvo "Nezaboravak" otpočelo je sinoć (29.11.) šestomesečnu akciju potpisivanja kartica za doniranje organa, tokom koje će velikom kampanjom u javnosti apelovati na građane da joj se priključe.

Akcija je otvorena na humanitarnoj večeri "Neka život traje" u beogradskom hotelu "Kontinental", nakon koje je 198 zvanica odlučilo da zavešta svoje organe.

Predsednik društva "Nezaboravak" Vladimir Marković rekao je da je potpisivanje donorskih kartica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokazivanje najviših ljudskih osobina i znak filantropije i plemenitosti, budući da jedna osoba nakon svoje smrti daje deo svog tela drugom bolesnom čoveku i tako može da mu produži život.

On je naveo da je humanitarno veče, kome su prisustvovale brojne ličnosti iz kulturnog, privrednog i javnog života Srbije, kao i predstavnici Vlade Srbije, Evropske unije i Srpske pravoslavne crkve, samo početak akcije koja će trajati šest meseci i u okviru koje će što veći broj građana biti pozivan da zavešta organe.

U Beogradu će biti postavljeni bilbordi kako bi građani bili podstaknuti i motivisani da daju svoj primer drugima, a obzirom da se potpisivanje donorske kartice smatra najvrednijim ličnim izrazom borbe za produženje života.

Predstavnik delegacije Evropske unije u Srbiji Maja Vučković - Krčmar pročitala je pismo šefa delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera u kome se navodi da je neophodno što više informisati građane o značaju doniranja organa i podsticati ih da to urade. Poklanjanje organa drugom čoveku predstavlja olakšanje nakon više godina lečenja i strahovanja o ishodu, poručio je Dežer u pismu.

Dežer je poručio da je EU izdvojila 5,5 miliona evra za formiranje Nacionalne službe transfuzije, kao i da se trenutno radi na opremanju Uprave za biomedicinu, kako bi ona funkcionisala i kako bi u njoj mogle da se obavljaju procedure kao u drugim zemljama.

Episkop hvostanski Atanasije rekao je da crkva podržava sve napore medicine u održanju i spašavanju ljudskih života. "Vredni su i dostojni poštovanja svi oni koji daju organe drugome kome su potrebni. Veoma je važno da se svest o značaju doniranja organa produbljuje", rekao je vladika Atanasije.

Na skupu je rečeno da medicinskim ustanovama koje se bave transplatacijom organa trenutno nedostaje 500 bubrega, 150 jetri i 30 srca za transplataciju, kao i da je problem doniranja organa prisutan i u razvijenim državama sveta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zaveštajte organe!

Izvor: Bol.rs, 30.Nov.2011

Humanitarno društvo Nezaboravak otpočelo je sinoć, 29. 11. 2011. godine, šestomesečnu akciju potpisivanja kartica za doniranje organa, tokom koje će velikom kampanjom u javnosti apelovati na građan.. Više

Nastavak na Bol.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.