Pobačaj se može predvideti

Izvor: B92, 05.Jul.2011, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobačaj se može predvideti

Britanski naučnici tvrde da su uspeli da razviju metod kojom je moguće predvideti pobačaj, prenosi Rojters.

Na Konferenciji za ljudsku reprodukciju i embriologiju u Stokholmu stručnjaci su izložili šest presudnih faktora koji mogu da dovedu po pobačaja, a to su: istorijat smanjene plodnosti, nivo progesterona i nivo hormona gonadotrofina (hCG), veličina fetusa, količina krvarenja i starost ploda. Individualno, ovi faktori ne bi bili validni za predviđanje pobačaja, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kombinovanjem dva faktora rizika, na primer krvarenje i nivo hCG moguće je formirati "indeks održivosti trudnocće" (PVI), koji su pokazatelji da li preti opasnost od prevremenog porođaja.

"Zahvaljujući ovim saznanjima sada konačno možemo da predvidimo mogući pobačaj i da na vreme preduzmemo mere predstrožnosti", rekla je vođa ekspertskog tima Kaltum Adams. Oko 20 odsto trudnocća završi se pobačajem. Sve do sada lekari nisu uspevali da predvide kojim trudničama preti opasnost od pobačaja tako da nisu mogli da preduzmu mere kako bi to sprečili.

"Da bi se otklonio rizik od prevremenog porađaja potrebno je uraditi veliki broj analiza uključujući testove krvi, ultrazvučne preglede, a porodilja mora da se uzdržava od seksa, da leži, i da uzima određenu dozu progesterona", rekla je Adamsova čiji je tim od 2009. do 2010. pregledao 112 žena kod kojih je postojao rizik od gubitka ploda starog šest do deset nedelja.

"Na osnovu PVI u 77 odsto slučajeva uspeli smo da unapred predvidimo pobačaj. U oko 80 odsto slučajeva kod žena kod kojih su vršene redovne analize krvi i ultrazvučni pregledi bilo je moguće unapred predvideti pobačaj", dodala je ona.

Zahvaljujući PVI doktori će biti u mogućnosti da se fokusiraju na 20 odsto rizičnih trudnoća koje se završavaju pobačajem i da na vreme preduzmu odgovarajuće mere, objasnili su stručnjaci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.