Plombe odlaze u prošlost?

Izvor: B92, 06.Maj.2012, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plombe odlaze u prošlost?

Odlazak zubaru, kako biste zamenili dotrajalu plombu, mogao bi postati prošlost.

Naučnici su uz pomoć nanotehnologije stvorili smesu za punjenje šupljina na zubu koja ubija bakterije i regeneriše oronulu strukturu zuba.

Ova smesa takođe i reminerališe zub. "Sa pojavom karijesa mineralni sadržaj zuba propada zbog organskih kiselina koje luče bakterije," kaže Huakun Ksu, autor studije i profesor na Merilend univerzitetu.

I nakon posete zubaru u zubu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostaju bakterije, koje lekar ne može da ukloni. Glavni razlog ponovnog propadanja zuba je sekundarni karijes, a primena nove smese će ubiti preostale bakterije i ograničiti proizvodnju kiseline.

Pripremljeni zub će biti ispunjen sadržajem kalcijum-fosfatne nanočestice kako bi se regenerisali minerali zuba. Tako napunjen zub bi trebalo da izdrži bez popravke znatno duže od uobičajenih pet do deset godina na koliko se plombe menjaju.

Proizvod će uskoro biti testiran na životinjama i ljudima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plombe odlaze u prošlost?

Izvor: medio.rs, 07.Maj.2012, 11:20

Odlazak zubaru, kako biste zamenili dotrajalu plombu, mogao bi postati prošlost.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.