Plikovi, infekcije i gangrena: Ukoliko se ova bolest ne leči, sledi sve navedeno

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 10:24

Plikovi, infekcije i gangrena: Ukoliko se ova bolest ne leči, sledi sve navedeno

Dijabetes je hronični, neizlečivi sistemski poremećaj metabolizma koji se karakteriše hiperglikemijom - trajno povišenim nivoom glukoze (šećera) u krvi.

Nastaje usled prestanka ili nedovoljnog lučenja insulina, hormona koji se stvara u pankreasu. Ovaj poremećaj ometa normalan metabolizam ugljenih hidrata, masti i belančevina (proteina).

Iako se za dijabetes zna odavno, ipak se može smatrati bolešću savremenog doba, budući da je najčešći uzrok njenog nastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moderan način života koji podrazumeva stres, nepravilnu ishranu i nedostatak fizičke aktivnosti, što sve dovodi do pojave gojaznosti. Jedan od uzroka nastanka šećerne bolesti je nasledni faktor, što znači da se bolest direktno prenosi na decu.

Međutim, na ispoljavanje bolesti utiču i neki drugi faktori tako da ne moraju svi potomci oboleti. Kao jedan od uzroka nastanka bolesti se javljaju i druge hronične bolesti (alkoholizam, oboljenje pankreasa), poremećaji u radu nadbubrežne žlezde, hipofize ili štitne žlezde. U rizične faktore se ubraja i preterano konzumiranje slatkiša, prekomerno unošenje hrane, gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti, sklonost ka infekcijama i stresu.

Do pojave bolesti može doći i kod osoba koje koriste lekove protiv protiv hroničnih oboljenja disajnih puteva, bubrežnih i kožnih oboljenja, diuretike, antireumatike. Dijabetes se najčešće javlja u starijem životnom dobu kao posledica opštih degenerativnih i sklerotičnih promena u organizmu (koje zahvataju i pankreas), a kod mladih osoba može nastati usled izvesnih naslednih poremećaja ili oštećenja pankreasa.

Najčešći simptomi su: pojava česte i jake žeđi, učestalo mokrenje, neobjašnjiv gubitak telesne težine, povećana potreba za hranom i čest osećaj gladi, slaba cirkulacija, svrab po koži, suva koža, sporije zarastanje rana po telu, česte infekcije, zamagljen vid, malaksalost, umor, trnjenje ruku i nogu.

Dijabetes tip 1

Dijabetes tip 1 se najčešće javlja kod osoba mlađih od trideset godina starosti i to uglavnom u vreme puberteta. U osnovi ovog oboljenja se nalazi autoimuni proces koji uništava beta-ćelije pankreasa pri čemu dolazi do stvaranja vrlo male količine ili do totalnog prestanka stvaranja insulina. Lečenje ovog tipa dijabetesa uključuje terapiju insulinom, dijete i fizičku aktivnost.

Dijabetes tip 2

Dijabetes tip 2 je najčešći oblik dijabetesa. Ovaj tip se najčešće javlja kod osoba starijih od 40 godina koje su gojazne. Kod osoba sa dijabetesom tip 2 pankreas proizvodi veoma malu količinu insulina ili je organizam postao otporan na ovaj hormon. Terapija kod ovog tipa bolesti je poseban režim ishrane, primena oralnih anti-dijabetika i umerena i redovna fizička aktivnost. Ukoliko ovo ne da željene rezultate, u terapiju se uvodi insulin.

Trudnički dijabetes

Ovo je oblik šećerne bolesti koji nastaje zbog promena u hormonskoj ravnoteži u telu žene i koje mogu dovesti do poremećaja u lučenju insulina, što uzrokuje povećane vrednosti šećera u krvi. Trudnice starije od 25 godina, koje su bile gojazne i pre trudnoće, imaju povećan rizik od razvoja trudničkog dijabetesa, naročito one koje imaju i genetske predispozicije za nastanak ove bolesti. Često se nivo glukoze stabilizuje nakon porođaja, ali žene koje su bolovale od dijabetesa u toku trudnoće su podložnije nastanku šećerne bolesti tipa 2.

Ukoliko se dijabetes ne leči mogu nastati razne teške komplikacije: hiperglikemijska koma, očna oboljenja (glaukom, katarakta), kardiovaskularna oboljenja (povišen krvni pritisak, koronarna bolest srca, degenerativne promene na krvnim sudovima), dijabetesno stopalo (infekcije, plikovi, žuljevi, gangrena), bolesti bubrega, oštećenje nerava. Zdrave životne navike i redovni pregledi i analize mogu da spreče nastanak ili dalje napredovanje ove bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.