Plastična pakovanja okidač za migrene?

Izvor: Vesti-online.com, 03.Dec.2013, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plastična pakovanja okidač za migrene?

Bisfenol A (BPA) već se povezuje sa nizom zdravstvenih problema uključujući gojaznost, neplodnost i infarkt, a poslednja studija objavljena u žurnalu ”Toxicological Sciences” ističe da BPA izaziva i jake glavobolje.

Autori sugerišu da je reč o svakodnevnoj kontaminaciji - od plastičnih tanjira i flaša do automata za vodu u kancelarijama.

“Ranije studije pokazale su da uzimanjem sveže hrane, umesto one koja je zapakovana u ambalažu sa BPA, kod osobe može >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da se smanji prisustvo te hemikalije u urinu za 66 odsto za samo tri dana. Prema našim otkrićima učestalost i intenzitet napada migrene takođe se smanjuje ukoliko osoba prestane da se izlaže BPA”, kažu autori studije.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Kanzasu laboratorijski je merila izloženost ljudi BPA. Oni su pratili i ponašanje pacova, od kojih je polovina bila izložena hemikaliji jednom u tri dana. Pola sata od dobijanja doze, oni su postajali pasivniji, klonili su se buke i jake svetlosti, a pokazivali su znake osetljivosti glave. Snimak njihovih mozgova ukazivao je na povećan nivo estrogena.

Migrene su povezane sa naglim promenama nivoa ženskog polnog hormona, koji BPA podražava.

Bisfenol A se nalazi u širokom spektru proizvoda - od kontrolne table automobila, do zavesa za tuš kabine, pakovanja kozmetike i flaša za vodu. Zemlje širom sveta, uključujući članice Evropske unije, Kanadu i Kinu, zabranili su prisustvo BPA u flašicama za bebe.

Ranija studija pokazala je da osobe koje jedu konzerviranu hranu bivaju izložene BPA iz barem još četiri izvora - pijenje vode iz flašica, pijenje vode iz kancelarijskih automata, nošenje hrane od kuće u plastičnim činijama i podgrevanje jela u mikrotalasnoj peći u plastičnim posudama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Plastična pakovanja okidač za migrene?

Izvor: Dzungla.org, 03.Dec.2013

Bisfenol A (BPA) već se povezuje sa nizom zdravstvenih problema uključujući gojaznost, neplodnost i infarkt, a poslednja studija objavljena u žurnalu ”Toxicological Sciences” ističe da BPA izaziva i jake glavobolje.. OpširnijeVesti Online

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.