Pilula za prekid trudnoće zasad dostupna

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 13:38

"Pilula za prekid trudnoće zasad dostupna"

Američki Vrhovni sud odlučio je da će pilula za prekid trudnoće "mifepriston" ostati dostupna za upotrebu dok se ne završe parnice oko tog pitanja.

U podeljenoj odluci sudija, Vrhovni sud je odbacio zabranu pilule za prekid trudnoće, koju je uveo niži sud, pa je tako održan status kvo.

Tužba o zabrani pilule "mifepriston" podneta je u Amarilu u Teksasu u novembru 2022. godine, a konzervativna hrišćanska organizacija "Alijansa za odbranu slobode" tvrdila je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) donela pogrešnu odluku kada je odobrila tu pilulu.

Teksaski sudija Metju Kačmarik odlučio je da suspenduje dozvolu FDA za upotrebu pilule, rekavši da je ta agencija prekršila savezna pravila koja dozvoljavaju ubrzano odobravanje nekih lekova, i da je pogrešila u svojoj naučnoj proceni leka.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uložila je žalbu na odluku Teksasa i zatražila da se nalog teksaskog suda stavi na čekanje.

Podeljeni žalbeni sud je rekao da bi pilula mogla da ostane dostupna, ali uz određena ograničenja, dok je žalba u toku.

Najviša američka sudska instanca poništila je prošle godine presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji. Naime, sud je poništio odluku iz 1973. godine u postupku "Rou protiv Vejda", čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.