Pilula 3u1 za zaražene HIV-om

Izvor: B92, 08.Apr.2013, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pilula "3u1" za zaražene HIV-om

Južna Afrika je danas lansirala lek protiv AIDS-a u jednoj dozi, kojim se znatno pojednostavljuje terapija te bolesti jer se svodi na uzimanje samo jedne pilule dnevno.

Kombinacija antiretroviralnih (ARV) lekova "tri u jedan" je obezbeđena po rekordno niskoj ceni i koštaće država 89 randa (osam evra) po pacijentu mesečno, izveštava Rojters.

"Sada smo zemlje gde su ARV lekovi najjevtiniji na svetu", ističe južnoafrički ministar zdravlja Aron Motsoaledi, dodajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da zahvaljujući tome moći da se poveća broj Južnoafrikanaca zaraženih virusom side na terapiji.

Od 5,6 miliona stanovnika zaraženih HIV-om u Južnoj Africi je sada na terapiji ARV medikamentima 1,9 miliona, što je najveći broj među državama sveta.

Novu pilulu će tokom ovog meseca prvo početi da dobijaju HIV pozitivne trudnice i dojilje, oni zaraženi koji boluju i od tuberkuloze, kao i novooboleli.

U poslednjih nekoliko godina se, zahvaljujući naporima južnoafričkih vlasti, očekivani životni vek zaraženih HIV-om u toj zemlji produžio za šest godina - na 60 godina, a učestalost slučajeva prenošenja zaraze sa majke na novorođenčad je smanjena na ispod tri odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.