Pileća supa  Prehlada 1 : 0

Izvor: B92, 13.Nov.2012, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pileća supa " Prehlada 1 : 0

Sa prvim hladnijim danima na vrata kucaju razni virusi i prehlade, a pre nego što se odlučitie za brojne lekove, potražite pomoć u pilećoj supi.

Topla pileća supa nadaleko je poznat saveznik u borbi protiv prehlade. Čuveni “Jevrejski penicilin” preporučuje se vekovima unazad kao idealan lek tokom zimskim dana.

Sama piletina sadrži visok nivo amino kiseline cistein koja pomaže u iskašljavanju sluzi nataložene u plućima. Osim toga, topla pileća supa odlična >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u borbi protiv upala nastalih kada neutrofili (vrsta belih krvnih zrnaca) počnu da se gomilaju u bronhijalnim cevima.

Dodajte supi sveže povrće i dobićete još jačeg saveznika u zimskim danima. Naime, dodatkom luka povećaćete nivo antioksidanta kvercetina, a sa nekoliko komadića celera i šargarepe jačate prisustvo beta karotena, vitamina A i kalijuma.

Ukoliko niste vični kuvanju ili se ne osećate dovoljno dobro da biste sami pripemili domaću supu, ne očajavajte. Jedna studijapokazala je da su i pileće supe “iz kesice” veoma dobre kada je u pitanju lečenje prehlade. Međutim, u ovom slučaju treba paziti na dodatke koje kupovne supe sadrže i to pre svega na povišen nivo natrijuma, a potom i na dodatne konzervanse.

Dobar efekat pileće supe pokazalo je istraživanje sprovedeno početkom godine u Velikoj Britaniji. Studija koja je obuhvatila 1.000 ljudi u Velikoj Britaniji otkrila je da pileća supa ima isti pozitivan učinak kao paracetamol.

Koji je Vaš omiljeni domaći recept za prehladu?

Foto: rakratchada torsap/FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.