Petogodišnji dečak postao devojčica

Izvor: B92, 23.Feb.2012, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petogodišnji dečak postao devojčica

Uz podršku roditelja petogodišnji Britanac Zak Ejveri promenio je pol i živi kao devojčica.

Haljinice je počeo da nosi kao trogodišnjak, a tu su bila i sva propratna doterivanja, poput stavljanja šnalica u kosu, ne bi li što vernije ličio na devojčicu.

Kod petogodišnjaka je identifikovan poremećaj polnog identiteta.

Taj poremećaj, prema oceni psihijatara, ukazuje na nesklad između pola osobe i onoga kako se osoba oseća.

Tereza Ejveri, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dečakova majka, kaže kako je Zak često plakao i pokušavao da naškodi sebi jer nije devojčica.

"Kada smo ga poveli kod lekara ispostavilo se da je najmlađi u Velikoj Britaniji kome je dijagnostikovan taj poremećaj. Objasnili su mi kako, iako je rođen kao dečak, njegov mozak mu govori da je žensko”, rekla je Ejveri, u izjavi za Dejli mail.

Tako se Zak osećao kao devojčica zarobljena u telu dečaka.

Sve do treće godine, navodi njegova majka, Zak se ponašao kao dečak: igrao se automobilima, avionima, a onda je, najednom, postao opsednut lutkama i počeo da se oblači kao devojčica.

Kaže kako su u školi koju pohađa Zak, tu promenu svi prihvatili, stoga nema problema ni sa vršnjacima.

Tereza je rekla kako su uspeli da objasne deci da se Zak mnogo bolje oseća kao devojčica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.