Pet zdravstvenih grešaka koje svi pravimo

Izvor: NaDlanu.com, 10.Mar.2013, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet zdravstvenih grešaka koje svi pravimo

Proverite koje greške pravite živeći u zabludi da ste uradili nešto dobro za svoje zdravlje.

1. Uzimate lekove sa pogrešnim pićemZašto je to loše: Uzimanje tableta sa sokom od grejpfruta može da poveća potencijalno dejstvo nekih lekova, izazivajući nepredvidive nus pojave. Alkohol može da pojača efekte tableta za spavanje i izazove krvarenje želuca kod ljudi koji uzimaju anti-inflamatorne lekove ili aspirin.Jednostavno rešenje: Savet farmaceuta bi bio: "Čitajte uputstva >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << i uzimajte lekove u pravo vreme. Ukoliko nije drugačije naznačeno, uzimajte lekove samo sa vodom.2. Pretpostavljate da je salata uvek najbolji izborZašto je to loše: "Ovaj zdravi izbor hrane je često sve samo ne i zdrav", kaže Lejla Luis, nutricionista. "Prilozi i dodaci kao što su pavlaka, sir, slanina i razni dresinzi, mogu enormno da podignu broj kalorija i procenat masti u salati." Jedna studija je pokazala da samo šest od 270 salata kupljenih u kafićima i restoranima brze hrane sadrži manje soli nego kesica čipsa.Jednostavno rešenje: Zatražite dresing sa strane zatim umočite viljušku u njega pa navalite na salatu. "Dobićete sjajan ukus sa manje kalorija. Uvek se potrudite da proverite najbolje izbor menija onlajn, pre nego što odete u restorane brze hrane."3. I dalje preskačete doručakZašto je to loše: Jedan od osam odraslih preskače doručak, uprkos brojnim studijama koje pokazuju da kasnije tokom dana neće obezbediti neophodne vitamine i minerale koje su propustili u doručku. Prema jednoj studiji iz 2009. objavljenoj u časopisu "Gojaznost" preskakanje doručka je jedan od okidača debljanja.Jednostavno rešenje: "Uvek u kući imajte zalihe hrane kao što su sveže i suvo voće i orašate plodove, energetske pločice od zdravih žitarica, voćne sokove i hleb od celovitih žitarica", savetuje Lejla Luis. "Ove namirnice ne morate posebno da pripremate, možete ih brzo pojesti i pokrenuti svoj dan na najzdraviji mogući način.4. Uvek birate nemasne ili "lajt" verzije hrane i pićaZašto je to loše: Mnoge namirnice sa niskim sadržajem masti sadrže dodatni šećer da bi im se poboljšao ukus, objašnjava nutricionista Zoe Harkomb, autor knjige "Zašto se prejedate?" Šećer izaziva oslobađanje insulina koji čini da šećer u krvi opadne i tako izazove osećaj gladi.Jednostavno rešenje: Bolje je da jedete punomasnu hranu u manjim količinama jer se ona duže vari, pa pomaže da se osećate punije duže vreme.5. Ne unosite dovoljno kalcijuma - Izbegavate mlečne proizvodeZašto je to loše: "Za žene je posebno važno da dobiju dovoljno kalcijuma kroz svoju ishranu u svojim 20-im i 30-a sve dok njihovo telo može da skladišti ovaj mineral", kaže nutricionista Fiona Hanter. "Kasnije u životu, ako ne uzimate dovoljno kalcijuma kroz ishranu, telo će ga preuzimati iz zaliha iz kostiju. Ovo može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što je osteoporoza."Jednostavno rešenje: Od ključnog značaja je da jedete više povrća i konzervirane ribe, kao što su sardine, ali i mlečne proizvode. Izvor: Smedia

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.