Pet razloga zašto je dobro dati krv

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jun.2017, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet razloga zašto je dobro dati krv

Dobrovoljno davanje krvi nije samo humani gest kojim pomažete drugima. To je dobar način da pomognete i sebi. Pročitajte zašto je dobro povremeno dati krv.

Kada rešite da date krv, prvo ćete morati da popunite upitnik (koji ime više od 25 pitanja u vezi sa tim da li uzimate neke lekove, da li ste vadili zub u proteklih sedam, da li ste se nedavno tetovirali, stavljali pirsing, imali neku operaciju, kakve su vaše seksualne navike...

Zatim će iz kapi krvi uzete >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iz vašeg prsta odrediti nivo hemaglobina, pregledaće vas lekar i  ustanoviće da li ste tog dana sposobni da date krv ili ne.

Kada vam izvade krv, setom za jednokratnu upotrebu, vaša krv će biti detaljno ispitana i na bolesti koje se mogu preneti i transfuzijom: SIDA, žutica B i C i sifilis.

Ove analize za Vas su besplatne, a rade se iz uzorka krvi svakog davaoca posle svakog davanja krvi.

Organizam vrlo brzo nadoknadi izgubljenu količinu krvi. Za 48 sati se nadoknadi plazma, leukociti za par sati, za 3 do 5 dana trombociti, za 4 nedelje eritrociti, a za oko 8 nedelja i sadržaj gvožđa u eritrocitima.

Nivo hemoglobina se smanji za oko 10g/L. Sa adekvatnom ishranom, vrednost hemoglobina se vrati na pređašnju vrednost za oko 8 nedelja.

Koštna srž se stimuliše da proizvodi nove, mlade krvne ćelije, piše na sajtu Instituta za transfuziku krvi Srbije.

Davanjem krvi se poboljšava cirkulacija i smanjuje rizik od infarkta miokarda kod muškaraca koji daju krv 2 do 3 puta godišnje, kao i kod žena u menopauzi.

Takođe, viskoznost krvi, faktor za rizika za dobijanje kardiovaskularnih bolesti, se može smanjiti redovnim doniranjem krvi.

Istraživanje je pokazalo da osobe koje daju krvi imaju niži nivo gvožđa u svojoj krvi, šti umanjujen i rizik od dobijanja raka, pre svega raka jetre, pluća, debelog creva i grla.

Dobrovoljno davanje krvi nije dijeta, ali ako vam to nešto znači onda da vam kažemo da prilikom davanja oko pola litre krvi sagorimo, u proseku, 650 kalorija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.