Pet prirodnih probiotika

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2015, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet prirodnih probiotika

Mikroorganizmi, odnosno "dobre bakterije" koje se jednim imenom zovu probiotici ne samo što su zaslužne za normalan rad creva, već i za zdravlje čitavog organizma. Oni pomažu telu da apsorbuje minerale i vitamine koji su ključni za normalan rad organizma. Ovo su najbolji prirodni probiotici.

Kefir - Ovaj napitak najsličniji jogurtu sadrži širok spektar probiotskih bakterija, kao i 11 grama proteina po šolji. Nastaje dodavanjem kefir zrna u mleko, što dovodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << do fermentacije.

Kombuha - Kombuha, poreklom iz Kine, predstavlja osvežavajući napitak nastao fermentacijom zaslađenog crnog čaja. Može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Kiseli kupus - Zahvaljujući probiotskim svojstvima koje dobija procesom fermentacije, kiseli kupus se ubraja u namirnice koje jačaju imunitet i štite zdravlje. Najbolja opcija jeste kiseljenje kupusa u domaćinstvu, jer kupovni često gubi ova svojstva.

Jogurt - Pri kupovini jogurta obratite pažnju da birate one na kojima je naznačeno da sadrže aktivne odnosno žive jogurtne kulture, jer su upravo one te koje sadrže probiotička svojstva.

Pivo od đumbira - Gaziran, prirodno fermentisan probiotik pojavio se u Engleskoj još u 19. veku. Iako se zvanično ne ubraja u alkoholna pića jer sadrži manje od 0,5 procenata alkohola, ipak povedite računa i ograničite količinu na čašu ili dve.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.