Peščane mušice u Srbiji prenose virus koji izaziva opasnu bolest VIDEO

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 12:19

Peščane mušice u Srbiji prenose virus koji izaziva opasnu bolest VIDEO

Vest da su se u Srbiji pojavile peščane mušice uznemirila je javnost, ali stručnjaci kažu da nema prevelikog razloga za brigu ukoliko se na vreme javite lekaru.

U emisiji "Jutro" na TV Prva govorila je Snežana Tomašević iz Instituta za medicinska istraživanja i objasnila sve o ovom insektu.

"Kod nas su peščane mušice normalna pojava, a na ovim prostorima su poznate kao nevidi. Sitne su, nečujne, ubadaju samo noću i veoma teško možemo da ih vidimo", navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Snežana Tomašević.

Njihov ubod može da bude bolan i uglavnom nije opasan, ali može da prenese uzročnike bolesti, od kojih je najčešća lašmanijaza.

"Lajšmanijaza može da bude opasna, ali je kod nas iskorenjena 60-ih godina, ali se javljaju sporadični slučajevi", dodaje Snežana Tomašević.

Ukoliko govorimo o meningitisu, nema razloga za brigu.

"U pitanju je trodnevna groznica, koja veoma brzo prođe", zaključila je Snežana Tomašević.

Više o ovoj temi pogledajte u video-snimku u nastavku teksta:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NEVIDI NAPADAJU SRBIJU! Telo čoveka ispune parazitima, šire opake bolesti, a sve počinje pojavom OVAKVIH PLIKOVA (FOTO)

Izvor: Blic, 24.Feb.2024, 08:31

Snežana Tomašević iz Instituta za medicinska istraživanja objasnila je da su peščane mušice, za koje se mislilo da su karakteristične samo za tropska područja, prisutne i na teritoriji Srbije, samo u ne velikom broju. Iako mogu da izazovu dve opake bolesti, naglasila je da nema mesta panici,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.