Peku li vas oči i kijate? Verovatno patite od “sindroma praznične jelke”

Izvor: B92, 31.Dec.2023, 12:17

Peku li vas oči i kijate? Verovatno patite od “sindroma praznične jelke”

Za velike ljubitelje praznika prava božićna jelka je neizostavni deo enterijera svakog doma.

Međutim, ono što mnogi mogu da primate jeste pojava iznenadne kijavice i kašlja, što može da znači da patite od sindroma "božićne jelke” - izraz koji se koristi za opisivanje alergijskih reakcija ili respiratornih problema koje neki ljudi doživljavaju u blizini drveća iz prirode, kao što je jelka.

Prema dr Šah, postoji pet razloga zbog kojih se u ovo vreme može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javiti sezonska alergija.

Ukrasi skupljaju prašinu 11 meseci, pa mogu biti okidač za pojavu alergije. Doktorka savetuje da ukrase obrišete vlažnom krpom pre nego što ih unesete u svoj dom, kao i da ih odložite u hermetički zatvorene kutije ili vakumirane kese.

Sa prašinom dolaze i grinje. To su sićušna, bezopasna stvorenja, ali njihove otpadne čestice sadrže proteine koji mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Uobičajene reakcije uključuju kijanje, curenje ili začepljenje nosa, svrab ili suzenje očiju, kašalj ili osip na koži.

Još jedan alergen koji vreba u vreme Božića je plesan koja može izazvati alergijske reakcije.

"Plesan može biti prisutna na Božićnoj jelki, posebno na boru i smreki. Stabla se uzgajaju na otvorenom gde mogu pokupiti "spore" plesni iz okoline, posebno u vlažnim područjima", objasnila je dr Šah

Ako se u vreme praznika borite sa simptomima alergije, pokušajte da u svoj dom unesete veštačku jelku koja će zasigurno sprečiti razvoj bilo kakve alergije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.