Pažljivo sa hranom po vrućini

Izvor: B92, 12.Jul.2012, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pažljivo sa hranom po vrućini

Velika vrućina i lako kvarljive namirnice mogu da naprave popriličan problem. Proizvodnja, kupovina, čuvanje i konzumiranje hrane bez obzira da li je životinjskog ili biljnog porekla na temperaturi preko 30 stepeni zahtevaju oprez.

Proizveden na domaći način, upakovan na tradicionalan, sir na pijaci sigurno je ukusan, ali pitanje je i da li je bezbedan.

“Uglavnom je u pitanju poverenje. Moji kupci više od 20 godina kupuju sir kod mene i imaju poverenje u mene, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ja se trudim da ne izneverim poverenje. U pitanju je proizvodnja na tradicionalan način, sa više soli, tako da sirmože da izdrži vrućine”, mišljenje je jedog prodavca sa kragujevačke pijace.

Propisana temperatura, čiste vitrine i stalna inspekcija na pijacama garantuju ispravnost namirnica i na tropskim vrućinama. Svaki proizvođač je odgovoran za proizvod koji nudi a miris, ukus, boja, datum proizvodnje i rok upotrebe osnovno je što bi trebalo da provere svi koji kupuju.

“Moramo se ponašati u skladu sa praksom pažljivog kupca, ako smo kupili na mestu koje nije adekvatno, ako je hrana bez temperaturnog režima i nalazi se u nekakvoj improvizovanoj tezgi, stolovima, svašta možemo da vidimo ovih dana na ulicama gde nije mesto za prodaju hrane, ako kupujemo tu preuzeli smo užasno visok rizik”, smatra Sanja Čelebonović, načelnica Republičke veterinarske inspekcije.

37 stepeni idealna je temperatura za razvoj mikroorganizama i bakterija. Što ih je više veća je verovatnća da će doći do zdravstvenih problema.

“Svakako da su rizični prodavci jaja, proizvodi od mleka ako nisu čuvani u adekvatnim uslovima. To je ono što mi kontrolišemo sa posebnom pažnjom. Naglašavam da su svi ti proizvođači u registru Uprave za veterinu i provereni su uslovi na mestu proizvodnje ali sada je jako važno proveriti uslove na mestu prodaje”, zaključuje Čelebonovićeva.

Veterinarski inspektori u toku leta pojačano kontrolišu zdravstvenu ispravnosti hrane životinjskog porekla, a samo u Beogradu prošlog meseca obavljene su 404 kontrole.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.