Pazite šta radite u krevetu...

Izvor: Mondo, 30.Nov.2018, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pazite šta radite u krevetu...

Mnogima je krevet kućna kancelarija, mesto gde satima leže brinući zašto ne mogu da zaspe... Sve su to stvari koje ne bi trebalo da radite u krevetu, bez obzira koliko vam je tu udobno i lepo.

Ako želite da brzo zaspite i da se lepo odmorite, krevet bi trebalo da ostane mesto za odmor i gotovo ni za šta drugo.

"Svoju sobu bi trebalo da tretirate kao sveto mesto za spavanje, jer su naša tela sklona navikama kada je reč o rutinama i okruženju u kojem spavamo", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kaže stručnjak za san Bil Fiš.

Ako sve aktivnosti (osim seksa) držite podalje od spavaće sobe i kreveta, primetićete da spavate bolje.

Dr Ketrin Darli savetuje da svake večeri odvojite pola sata do sat vremena da se opustite pred spavanje. To možete učiniti čitanjem dobre knjige, procesuiranjem svojih misli od tog dana, uživanje u toploj kupki, meditacijom... Kad legente u krevet, treba da osećate kao da nemate ništa drugo da radite, osim da spavate.

Evo koje stvari ne treba da radite u krevetu, sudeći prema rečima stručnjaka za san.

Gledate u ekran

Ako želite da se naspavate, izbegavajte da u krevetu gledate u bilo koji ekran – laptop, telefon...

"Korišćenje telefona ili kompjutera u krevetu stimuliše um, šaljući signal mozgu da ostanete budni", kaže stručnjak za san Martin Rid.

To nije jedini razlog zašto treba da izbegavate ekrane. "Elektronski uređaji čiji displeji svetle emituju plavu svetlost, koja potiskuje oslobađanje melatonina – hormona koji reguliše ciklus spavanja i buđenja", dodaje on.

Dakle, ne dozvolite sebi da "samo odgovorite na mejl", "samo malo uđete na Fejs" i slično...

Ako imate naviku da besomučno skrolujete po telefonu, pokušajte da se umesto toga uspavate knjigom.

Gledate film ili televiziju

Mnogi imaju tu naviku da se ušuškaju u krevet i puste film da se uspavaju. Ali, ako se mučite da zaspite, upravo ta vaša navika može biti krivac.

"Možda smatrate da je gledanje televizije u krevetu opuštajuće, ali kada to radite, učite svoj mozak da je krevet mesto za gledanje televizije umesto za spavanje", kaže Rid.

Osim toga, on dodaje da ako TV ostane uključen kad zaspite, nagle promene zvukova i jačine zvukova tokom noći bi mogle da vam ometaju san – čak i ako se ne sećate da ste se u toku noći probudili.

Dr Rid savetuje da, ako je to moguće, TV ne držite u spavaćoj sobi. Ili barem sedite na stolici dok ga gledate, a krevet neka ostane mesto za spavanje.

Gledate na sat

Ako legnete u krevet i odmah gledate na sat pitajući se kada ćete da zaspite, pokušajte da prestanete da gledate na sat.

"Nažalost, kada imamo lak pristup vremenu tokom noći, u iskušenju smo da gledamo koliko je sati – posebno kada nam je teško da zaspimo. Kada to radimo, postajemo anksiozni, brinemo kada ćemo zaspati i otežavamo sebi – jer briga aktivira sistem tela za uzbuđenje".

Umesto toga, podesite alarm i zaboravite na vreme. Ili još bolje, odmaknite telefon, tako da ne budete u iskušenju da pružite ruku i pogledate koliko je sati, ako se probudite usred noći.

Svađate se sa partnerom

Nije bitno da li se svađate uživo ili telefonom – nikako nije dobra ideja da imate teške razgovore pre spavanja.

"Ostavite takve razgovore za sutradan. Ako baš morate uveče da razgovarate o nečemu ozbiljnom, ne radite to u spavaćoj sobi. Važno je da soba i krevet ne budu mesto konflita, već da budu povezani sa spavanjem i opuštanjem".

Terate sebe da zaspite

Legnete u krevet i satima se okrećete i prevrćete trudeći se da zaspite? Možda sebi nanosite više štete nego koristi.

"Činjenica je da ne možemo da kontrolišemo spavanje. Ne možemo da nateramo sebe da spavamo u određeno doba, niti da spavamo određen broj sati", kaže Rid.

Zaspaćete kada telo bude spremno, tako da ćete primoravanjem sebe da spavate samo pogoršati stvari.

"Sve što možete da uradite je da pokušate da pripremite telo za spavanje – lezite u krevet, opustite se i vidite šta će se desiti".

Slušate muziku

Verovali ili ne, slušanje muzike nije najpametniji izbor pred spavanje, koliko god opuštajuće vam delovalo.

"Muzika podiže nivo dopamina u mozgu, što, osim što podiže raspoloženje, ubrzava i rad srca i podiže telesnu temperaturu, što nije ni blizu stanja koje vam treba da zaspite", kaže dr Ket Liderli.

Grickate u krevetu

OK, gladni ste, trebalo bi da gricnete nešto. Ali, pokušajte da ne jedete baš pred spavanje.

"Najbolje bi bilo da hranu ne konzumirate dva sata pred spavanje", tvrdi dr Fiš. "Kada jedete, sistem za varenje mora da radi da bi svario hranu, što otežava da se telo opusti i zaspi".

Sastavljate listu obaveza

Nije loše to što deo večeri provodite planirajući sutrašnje obaveze. Ali, ako sastavljate listu obaveza, smišljate šta ćete da kuvate ili obučete, ne radite to u krevetu.

"Ovo je potpuno suprotno opuštanju mozga da biste zaspali", kaže Fiš.

Iznova prolazite dan u glavi

"Ne razmišljajte o tome u krevetu. Ne oživljavajte dan u svojim mislima, ne mislite o teškim razgovorima i ne opterećujte se stvarima koje nisu bile dobre", kaže dr Ketrin Darli.

To može da poveća anksioznost i otežava vam da zaspite, zato pokušajte da ove negativne misli zamenite nečim pozitivnijim.

"Umirujuća misao poput 'već sam mislio/la o tome danas, imaću vremena i sutra, sada je vreme za odmor i spavanje' može da vam pomogne".

Dakle, krevet bi trebalo da bude mesto za spavanje i seks, i manje-više ni za šta drugo. Koliko god da vam se ne čini kao velika stvar odgovaranje na mejlove iz kreveta ili slušanje muzike, to su stvari koje vam ometaju san.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.