Pad kognitivnih sposobnosti rizik za šlog

Izvor: B92, 11.Avg.2014, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad kognitivnih sposobnosti rizik za šlog

Nalazi američkih naučnika ukazuju na veći rizik za moždani udar kod starijih osoba kod kojih je došlo do slabljenja kognitivnih sposobnosti.

Foto: Miguel Pires da Rosa / Flickr.com

Istraživači Raš univerziteta su za potrebe studije objavljene u stručnom časopisu "Stroke" pratili višše od 7.200 ispitanika starijih od 65 godina.

Kognitivne sposobnosti učesnika istraživanja su testirane svake tri godine, posle čega se pokazalo da su ispitanici sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slabijim rezultatima na testiranju imale prosečno 61 odsto veći rizik za moždani udar (šlog) nego ispitanici s boljim rezultatima.

Posle moždanog udara je pad kognitivnih sposobnosti bio dvostruko brži, što je bilo povezano i s povećanjem rizika za smrt, dodaju istraživači.

Prema njihovim rečima, testiranjem kognitivnih sposobnosti starijih osoba moguće je identifikovati pojedince kojima preti veći rizik za moždani udar.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Psihički pad povećava rizik za moždani udar

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Avg.2014

VAŠINGTON - Nalazi američkih naučnika ukazuju na veći rizik za moždani udar kod starijih osoba kod kojih je došlo do slabljenja kognitivnih sposobnosti...Istraživači Raš univerziteta su za potrebe studije objavljene u stručnom casopisu "Strouk" (Stroke) pratili više od 7.200 ispitanika starijih...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.