Ovo su žitarice bez glutena

Izvor: BKTV News, 29.Okt.2014, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su žitarice bez glutena

Migrena, hronični umor, problemi sa probavom i bolovi u zglobovima samo su neki od simptoma koji ukazuju na intoleranciju na gluten. Za osobe koje boluju od celijakije jedino rešenje je pravilna, bezglutenska ishrana. Ovo su žitarice bez glutena.

Amarant Amarant potiče iz Južne Amerike, obiluje vlaknima i vitaminom C. Dobar je za sve koji bolujuju od celijakalije jer pozitivno utiče na obnovu celog probavnog sistema.
Heljda Heljda je uveliko prisutna i na našim prostorima. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Bogata je kalcijumom i vitaminom B. Ima specifičan ukus, a najčešće se priprema u obliku kaše.
Kukuruz Kukuruz i kukuruzno brašno predstavlja bogat izvor vlakana, vitamina C i vitamina A. Ukoliko bolujete od celijakalije ili pokušavate da obnovite svoje ćelije i količine vitamina A u telu, palenta je prava stvar za vas. Važno je napomenuti da je tržište preplavljeno GMO kukuruzom te da je možda pametnije pronaći ručno odgojen kukuruz.
Proso Proso je često marginalizovana žitarica koja više nije toliko u upotrebi. Međutim, vrlo je hranljiva, lako se vari, prilično je jeftina i isplativa te obiluje B vitaminima i kalijumom. Takođe, proso može regulisati i pH vrednost tela te tako pomoći da održite kiselo-baznu ravnotežu celog organizma.
Kinoa Kinoa je u moderno doba postala jedna od popularnijih i poznatijih žitarica. Obiluje gvožđem i proteinima, a često je konzumiraju vegeterijanci i vegani.
Ovas Ovas je bogat vlaknima i proteinima i po pravilu ne sadrži gluten, ali tokom obrade postoji mogućnost ˝zarazi˝ glutenom. Zbog toga potražite proizvode kojima na deklaraciji piše da ne sadrže gluten.
Riža Riža je globalno rasprostranjena žitarica koja se koristi vekovima. Ukoliko želite da uravnotežite nivo šećera u krvi odlučite se za basmati rižu koju će vaše telo duže variti.
Izvor:  Lepota i zdravlje
The post Ovo su žitarice bez glutena appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.