Ovo su nepobitni znaci starenja

Izvor: B92, 19.Sep.2013, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su nepobitni znaci starenja

Zašto nam sa godinama rastu uši i nos, zašto ženama glas postaje dublji, a muškarcima viši i šta znači kad se kod žena uoči pulsiranje vena na vratu?

Prve sede dlake i bore oko usana očigledni su znaci da starimo. Međutim, postoje i drugi, manje poznati pokazatelji procesa starenja. Proučite naznake starosti i otkrijte šta možete da učinite da ih sprečite.

1. Zubi izgledaju duže

Baš kao što koža gubi elastičnost, tako i tkivo u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << desnima gubi volumen. Kako se zubno meso povlači, dužina zuba se može povećati i do jednog centimetra. Povlačenje desni počinje od 40. godine, izlažući dentin koji čini koren zuba, a bolesti desni mogu to stanje da pogoršaju. Temeljno četkanje i čišćenje zubnim koncem ključno je za sprečavanje ovakvog stanja. Međutim, važno je da ne preterujete sa agresivnim pranjem zuba, jer možete iritirati zubno meso.

2. Muški glasovi postaju viši, a ženski dublji

Stariji glas često je slabiji i hrapaviji, budući da, kao i kod ostalih mišića u telu, proces starenja utiče na glasne žice - dva nabrana elastična mišića koji se protežu preko larinksa na vrhu dušnika. Starenjem se menja i visina glasa, pa kod muškaraca postaje viši, a dublji kod žena, budući da hrskavica u glasnim žicama gubi elastičnost.

Oko sedamdesete godine kod muškaraca hrskavica počinje da se tanji, a zglobovi između komada hrskavice postaju sve nestabilniji pa glas postaje drhtaviji i viši. Kod žena, estrogen štiti hrskavicu, odlažući promene u glasu. Međutim, nakon menopauze nedostatak tog hormona može uzrokovati oticanje glasnih žica, što glas čini mnogo dubljim.

Korišćenje glasa najbolji je način da se uspori proces starenja, kažu otorinolaringolozi i savetuju pevanje kao redovno održavanje kondicije glasa. Dobro držanje je takođe važno. Kad smo pogrbljeni, menja se položaj vokalnog trakta, pa kako ne možemo duboko da dišemo i glasne žice se mnogo više troše da bi proizvele zvuk.

3. Više se gojimo

Nakon 50. godine dobijamo i do 1,3 kilograma godišnje i to ne samo zato što smo fizički manje aktivni, nego i zato što gubimo mišićnu masu. Zbog tog gubitka mišića, usporava se naš metabolizam, pa više skladištimo masnoće. Lekari savetuju lagane treninge.

4. Češće kijamo

Sve veći broj ljudi srednjeg doba pati od alergijskog rinitisa. Alergijske reakcije na polen i druge supstance karakteriše kijanje, stalno curenje nosa, peckanje i suzne oči, kao i bol u grlu. Jedna od teorija koja objašnjava ovu pojavu kaže da naš imunološki sustav slabi, što je posledica bolesti, stresa ili starenja. Drugi je mogući uzrok povećano zagađenje vazduha, poput ugljen-dioksida koji usporava mehanizme čišćenja u nozdrvama, pa alergeni koje udišemo tamo ostaju duže proizvodeći reakciju.

5. Imamo sve više mladeža

Možda mislite da su one tamno smeđe ili crne pege na vašoj koži mladeži, ali u dobu od 40 godina proces starenja pokreće proizvodnju obojenih bradavica. Seboreične keratoze su uobičajene, bezopasne, često pigmentirane izrasline na koži i neretko se mogu upaliti.

Trebalo bi ih redovno pregledati. S godinama se te bradavice povećavaju, ali mogu se odstraniti zamrzavanjem tečnim azotom (krioterapijom) ili kiretažom pod lokalnom anestezijom. Uvek konsultujte svog lekara ako primetite promene na bradavicama ili mladežima, pogotovo ako dođe do krvarenja ili povećanja.

6. Rastu nam uši, nos i stopala

Za razliku od kostiju i mišića, uši, nos i noge i dalje rastu nakon što krene proces starenja. Uši su sastavljene od hrskavice, fleksibilnog vezivnog tkiva koje, za razliku od kostiju, raste sve dok ne umremo. Hrskavica se s godinama stanjuje, koža gubi elastičnost pa se uši protežu prema dole, a vrh nosa produžuje i spušta. Stopala postaju duža i šira budući da tetive i ligamenti koji povezuju mnoge sitne kosti gube elastičnost. Tabani postaju ravni, a nožni se prsti šire.

Nakon četrdesetih može nam se povećavati veličina obuće za jedan broj svakih deset godina.

7. Budimo se s glavoboljom

Glavobolja nakon nekoliko sati sna ili ona nakon poslepodnevnog sna povezana je s godinama, a odlikuje je tup bol u zadnjem delu glave i obično se događa samo osobama starijim od 60 godina. Uzroci takve glavobolje nisu jasni.

Simptome mogu ublažiti analgetici, ali i pića s kofeinom, koja treba popiti pre odlaska u krevet. Kofein utiče na središnji nervni sistem i iako je povezan s poremećajem sna, pomaže kod osoba koje pate od ovakvih glavobolja.

8. Brže se opijamo

Zahvaljujući promenama u telu, brže postajemo pripiti budući da jetra koja razgrađuje alkohol usporava svoj rad, a bubrezi moraju duže da rade da bi izlučili razgrađeni alkohol iz tela. Alkohol ostaje u telu duže, pa je potrebno manje vremena da se osete njegovi efekti.

9. Vidljivo je pulsiranje na vratu kod žena

Vidljivo pulsiranje na vratu može se činiti alarmantnim, ali kod žena je to verovatan znak starenja. Kako žene stare, tako gube visinu budući da se kičma skraćuje zbog osteoporoze. Kako se zbog skraćenja kičme smanjuje prostor u vratu, velike arterije moraju da formiraju veliku petlju, što uzrokuje vidljiv čvor na donjoj prednjoj strani vrata.

Pumpanje krvi tada je vrlo vidljivo, naročito se lako uočava kod mršavih žena. Muškarci od takvog stanja ne pate. Iako je ovaj simptom najčešće bezopasan, lekar treba da proceni radi li se o opasnoj karotidnoj aneurizmi.

10. Suzne oči

Osobe starije od 60 godina često pate od suznih očiju, što je uzrokovano sužavanjem suznog kanala. Budući da kanali deluju kao mehanizam odvodnjavanja, suze se prelivaju na lice umesto da odlaze suznim kanalima. Ponekad se stanje samo reši tokom nekoliko sedmica, ali ako do toga ne dođe blokirani kanal rešava se hirurškim putem.

12. Sapun vam izaziva alergiju kože

Kako starimo, tako nam koža gubi sposobnost zadržavanja vlage i tako postaje suva. Gubi svoju zaštitnu hidratantnu barijeru na gornjim slojevima epidermisa. Bez tog zaštitnog sloja, koža je osetljiva na hemikalije u deterdžentu i kozmetici pa nisu retke alergijske reakcije i na proizvode koje ste ranije koristili. Pokušajte da održavate kožu dobro hidratizovanom.

13. Stalno čistimo grlo

Broj žlezda koje luče sluz oko glasnih žica smanjuje se sa godinama, a nedostatak sluzi iritira grlo, pa ga češće čistimo. Pokušajte da pijete barem litar i po tečnosti dnevno. Udisanje pare iz posude sprečava da sluz postaje lepljiva, što znači da je efikasnija kao lubrikant u grlu.

14. Češće se budimo noću

Mnogi muškarci pogrešno misle da su problemi s prostatom razlog što noću često idu u WC. Ovo je pak tipičan znak starenja, koji se obično javlja u dobu od 50 godina, a uzrokuje ga činjenica da bubrezi tokom noći proizvode previše urina. Od ovog problema pate i muškarci i žene.

Kako starimo, tako telo proizvodi manje antidiuretskih hormona čiji je zadatak da nam omogući zadržavanje tečnosti. Hormoni čine da bubrezi proizvode koncentrisan urin, pa se proizvodi manja količina i nema potrebe da se često mokri. Možete pokušati ograničiti noćne izlete u WC izbegavanjem unošenja tečnosti dva sata pre odlaska u krevet i kofeinskih napitaka i alkohola četiri sata pre spavanja. Prečesto mokrenje takođe može biti simptom dijabetesa, pa je dobro da o tome obavestite svog lekara.

P. S. Ne čekaju vas samo loše vesti: s godinama migrene postaju manje bolne

Bol povezan s migrenama može se znatno smanjiti starenjem. Stariji bolesnici mogu primetiti da su ključni simptomi ograničeni na vizuelne poremećaje ili aure (simptomi koji uključuju bleskove svetlosti ili slepe pege). Jedno je od objašnjenja ono da s godinama dolazi do promena u arterijama glave.

Foto: freedigitalphotos.net/marin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ovo su nepobitni znaci starenja

Izvor: medio.rs, 20.Sep.2013, 13:57

Zašto nam sa godinama rastu uši i nos, zašto ženama glas postaje dublji, a muškarcima viši i šta znači kad se kod žena uoči pulsiranje vena na vratu.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.