Ovo su najgore namirnice za štitnu žlezdu

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 09:05

Ovo su najgore namirnice za štitnu žlezdu

Štitna žlezda proizvodi hormone koji utiču na gotovo svaki organ u telu, od otkucaja srca i telesne temperature do probave, metabolizma, raspoloženja, disanja i još mnogo toga.

Kada štitna žlezda pravilno radi, oslobađa hormone u krvotok, uglavnom trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), prema Endokrinološkom društvu SAD-a.

Međutim, ponekad štitna žezda može da proizvodi previše ili premalo tih hormona. Uzrok mogu biti bolesti štitne žlezde, poput hipotireoze, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hipertireoze i Hašimotove bolesti.

Budući da ona utiče na funkciju tela, važno je jesti hranjive namirnice koje podržavaju zdravlje štitne žlezde. Zato su dijetetičari i nutricionisti za "Eating Well" naveli koje namirnice mogu poboljšati zdravlje štitne žlezde, ali i one koje je najbolje izbegavati.

Brazilski orah

Ovi orašasti plodovi dolaze iz amazonske prašume i prepuni su hranjivih materija. Selen je esencijalni mineral s antioksidativnim svojstvima koji je vitalan za zdravlje štitne žlezde, prema Nacionalnim institutima za zdravlje. Dijetetičarka Josten Fish preporučuje jedenje jednog brazilskog oraha svaki dan. Morske alge

Morske alge prepune su joda, još jednog esencijalnog nutrijenta koji omogućava žlezdi da obavlja svoj posao. Međutim, postoje određene mere opreza.

"Iako je jod ključan za funkciju štitne žlezde, previše joda može da joj našteti, posebno kod osoba s Hašimotom", kaže dijetetičarka Daniel Smit.

Dodaci joda, kao i konzumacija namirnica bogatih jodom nose određeni rizik pa je potrebno razgovarati s lekarom pre nego što ih uključite u ishranu.

Jaja

Jaja su protein i odličan izvor vitamina B12 i holina. Kada je reč o zdravlju štitne žlezde, ona su važna jer sadrže selen, jod i tirozin, esencijalnu aminokiselinu koja je građevinski blok hormona štitne žlezde.

Govedina

Govedina nije samo izvrstan izvor proteina, gvožđa i vitamina B12, već je takođe sjajan način za dobijanje doze cinka. Esencijalni mineral, cink, pomaže u borbi protiv infekcija, stvara DNK i igra važnu ulogu u zdravlju štitne, prema istraživanju iz 2023. objavljenom u Frontiers in Endocrinology.

Lisnato, zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće bogato je antioksidansima i vitaminima B. Postoji osam različitih vitamina B, a lisnato zeleno povrće, poput spanaća, sadrži gotovo sve od njih.

"Antioksidansi pomažu da se štitna žezda zaštiti od oksidativnog stresa, a vitamini B igraju ulogu u metabolizmu energije i funkciji štitne žleude", pojašnjava Smit.

Soja

Namirnice od soje, poput tofu sira, edamamea i sojinog mleka, imaju mnoge zdravstvene prednosti. Međutim, sojine namirnice mogu ometati lekove za štitnu žlezdu koji se koriste za lečenje hipotireoze, prema Klinici Mayo. Zato se preporučuje konzumiranje soje najmanje sat vremena nakon uzimanja leka, što vašem telu daje dovoljno vremena da u potpunosti apsorbuje lek.

Naravno, o hrani i njenoj interakciji s lekovima dodatno razgovarajte s lečkarom.

Kofein

Kafa i druga kofeinska pića, poput energetskih napitaka i čaja, mogu pogoršati neke simptome hipertireoze te uzrokovati anksioznost i ubrzane otkucaje srca.

Sirovo povrće iz porodice kupusnjača

Povrće poput brokolia, karfiola, prokelja, kelja i kupusa, kada je sirovo, sadrži goitrogene koji mogu uticati na funkciju štitne žlezde. Kuvanje ovog povrća pomaže da se smanji goitrogen aktivnost i čini ih boljom opcijom za one s hipotireozom.

Namirnice bogate dodatim šećerom

Postoji veza između dijabetesa i poremećaja štitne žlezde, kaže pregled objavljen u časopisu "Diabetes & Metabolism Journal 2022.", stoga je važno izbegavati namirnice koje uzrokuju promenu nivoa šećera u krvi.

Trans-masti

Trans-masti mogu se naći u namirnicama poput kokica za mikrotalasnu pećnicu, rashlađenih testa, pržene hrane, margarina i komercijalnih grickalica. Trans-masti utiču na način komunikacije mozga i štitne žlezde.

Zato mnogi koji ih konzumiraju mogu patiti od moždane magle i drugih kognitivnih problema. Potrebno je provesti dodatna ispitivanja, ali istraživači su 2022. za časopis "Frontiers in Endocrinology" istakli da postoji veza između upale uzrokovane trans-mastima i problema sa štitnom žlezdom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ovo su najgore namirnice za štitnu žlijezdu

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Feb.2024

Štitna žlijezda proizvodi hormone koji utiču na gotovo svaki organ u tijelu, od otkucaja srca i tjelesne temperature do probave, metabolizma, raspoloženja, disanja i još mnogo toga.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.