Ovo je najjednostavniji lek protiv hrkanja

Izvor: B92, 03.Feb.2015, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je najjednostavniji lek protiv hrkanja

Na osnovu novog istraživanja dokazano je da uske čarape mogu da zaustave hrkanje.

Veruje se da nošenje uskih čarapa smanjuje količinu tečnosti koja se tokom dana gomila u donjem delu nogu.

Ta tečnost se u toku noći “popne” do vrata i to dovodi do hrkanja koje može da bude veoma iritantno za osobu koja spava pored onoga ko hrče.

Kada se u vratu nakupi tečnost, to dovodi do prestanka rada mišića vrata, što dovodi do prestanka disanja na desetak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sekundi.

Rezultat toga je hrkanje.

Nošenje uskih čarapa pozitivno deluje, jer pritiska dojni deo noge i na taj način krv cirkuliše i ne dolazi do skupljanja tečnosti.

U istraživanju sprovedenom u Torontu učestvovalo je 50 muškaraca koji imaju problem sa hrkanjem.

Polovina njih je nosila uske čarape svakog dana dve nedelje i skidala ih u toku spavanja, druga polovina je nosila obične čarape.

Rezultati su pokazali da se osobama koje su nosile uske čarape skupljalo manje tečnosti u predelu vrata i samim tim oni su manje hrkali.

Kod polovine učesnika koji su nosili obične čarape nisu zabeležene nikakve promene.

Dr Sajmon Merit je izjavio da se nošenje uskih čarapa ne može smatrati kao tretman protiv hrkanja sam po sebi, ali svakako može da pomogne u njegovom umanjivanju.

Foto: Tony Alter/Flickr.com

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.