Ovo je najgora letnja obuća

Izvor: B92, 05.Jul.2015, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je najgora letnja obuća

Izbor letnje obuće je zaista veliki, pa možemo da biramo do mile volje. Ali, koji tip letnje obuće je najopasniji za zdravlje naših stopala?

Foto: Fuschia Foot/Flickr.com

“Obične japanke su možda najgori izbor obuće i to prvenstveno zato što nisu pričvršćene za stopalo, zbog čega se prstima 'hvatamo' za podlogu, što menja način na koji hodamo”, navodi za magazin “In Style” doktor Emili Splikal, stručnjak za zdravlje stopala.

“Najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi bilo odabrati sandale koje se kopčaju oko gležnja jer ih tako pričvrstimo za stopala, a to nam uveliko olakšava hodanje”, dodaje Splikal.

Ona takođe smatra da ne bi trebalo da hodamo u cipelama čija je peta viša od sedam centimetara jer to, naime, menja biomehaniku našeg načina hodanja: koraci su nam skraćeni, ne možemo brzo da hodamo, a težina tela prebacuje se na jastučiće u stopalima, što remeti naš centar za ravnotežu i opterećuje kolena i donji deo leđa.

Podjednako su štetne i potpuno ravne cipele, pogotovo kod osoba koja imaju ravna stopala. Stopalo će biti mnogo stabilnije ako cipele imaju malu petu, dovoljno je i onu od 2-3 cm. Najbolje je, stoga, nositi cipele čija se peta kreće od dva do najviše sedam centimetara i izbegavati ekstreme, odnosno potpuno ravne cipele ili izuzetno visoku petu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Japanke - najgora ljetnja obuća

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2015

Izbor ljetnje obuće je zaista veliki, pa možemo da biramo do mile volje. Ali, koji tip ljetnje obuće je najopasniji za zdravlje naših stopala?..“Obične japanke su možda najgori izbor obuće i to prvenstveno zato što nisu pričvršćene za stopalo, zbog čega se prstima 'hvatamo' za podlogu,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.