Ovo je gore od slatkiša

Izvor: Vesti-online.com, 26.Nov.2018, 06:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je gore od slatkiša

Znate da ne treba preterano da jedete slatkiše zbog zdravlja, ali ima nešto još gore od toga. Veštački zaslađeni napici izlažu ljude još većem riziku od dijabetesa tipa 2 nego zaslađena hrana, pokazala je nova studija.

Proizvodi koji imaju dodatu fruktozu predstavljaju "višak energije" u našoj ishrani, kažu naučnici, dodajući da to ima štetan efekat na nivo šećera u krvi.

Kanadski istraživački tim je otkrio da namirnice i napici koji prirodno sadrže >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << fruktozu, poput celog voća, povrća, prirodnih voćnih sokova i meda, ne predstavljaju opasnost po zdravlje.

Međutim, zaslađeni napici su potpuno druga priča: napravljeni su sa sastojcima koji "pojačavaju" fruktozu, zbog čega nivo šećera u krvi preterano raste.

Zbog svega toga, stručnjaci preporučuju da se zaslađeni napici, slatkiši, peciva i druga hrana koja ima dodatog šećera, smanje.

Inače, naučnici sa Univerziteta u Torontu su sakupili rezultate 155 studija koje su istraživale kako različite namirnice sa fruktozom utiče na nivo šećera u krvi kod zdravih, i kod ljudi koji boluju od dijabetesa.

Tim je otkrio da većina namirnica koje sadrže fruktozni šećer nemaju loš efekat na nivo šećera u krvi, sve dok se ne jedu u preteranim količinama. Voće i prirodni voćni sokovi čak dobro deluju na nivo šećera u krvi i na kontrolu insulina, posebno kod osoba obolelih od dijabetesa.

"Ali, namirnice kojima unosimo energiju koja ne sadrži nutrijente, posebno zaslađeni napici i veštački voćni sokovi, imaju najštetniji efekat na zdravlje", tvrde naučnici.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.