Ovo je dodatni rizik za obolevanje od kovida 19: Hospitalizovani imaju i druge bolesti VIDEO

Izvor: B92, 31.Jul.2020, 12:31

Ovo je dodatni rizik za obolevanje od kovida 19: "Hospitalizovani imaju i druge bolesti" VIDEO

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković govorili su kako su prethodna dva dana bila bolja kada su u pitanju novozaraženi na teritoriji čitave Vojvodine, ali su dodali da je prerano za svaki vid opuštanja. Situacija je najkritičnija u kovid-centru KC Vojvodina.

Hospitalizovano je 305 pacijenata sa kovid 19 virusnom infekcijom u kovid-centru KC Vojvodina, ali v. d. direktorka KC Vojvodina Edita Stokić navodi da joj je jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vest izmamila osmeh na lice uprkos sumornim vremenima koje doživljavamo.

"U toku noći u KC Vojvodina rođena je 31 beba, od toga dva para blizanaca“, rekla je dr Stokić.

Navodi za TV Prvu da se 12 pacijenata trenutno nalazi na mehaničkoj ventilaciji, ali da to ne govori ništa o težini kliničke slike kod tih pacijenata.

Kako su stručnjaci često povezivali gojaznost i kovid 19, Stokićeva navodi da lečenje pacijenata sa kovidom 19 ne podrazumeva samo lečenje jedne bolesti, odnosno tog virusa.

"Hospitalizovani pacijenti u KC Vojvodine najčešće imaju i druge bolesti istovremeno", navodi Stokićeva.

Dodaje da, sa druge strane, kovid 19 nema samo svoje manifestacije na plućima, nego je jasno poznato da ova infekcija ima i manifestacije van pluća.

Gojaznost je dobro poznata kao faktor rizika za nastanak 230 drugih bolesti.

"Gojaznost kao faktor rizika prepoznat za češće oboljevanje od kovid 19 virusne infekcije i češće hospitalizacije, smeštanje u jedinice intenzivne nege i češćom potrebom za primenu mehaničke ventilacije ali i sa većim mortalitetom", izjavila je Stokićeva.

Dodaje da je Vojvodina kao region prepoznat kao oblast sa velikom prevalencijom i predgojaznosti i gojaznosti.

Pogledajte prilog.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.