Ovo će spasiti mnoge živote: Odobrena vakcina protiv RSV

Izvor: B92, 07.Maj.2023, 13:53

"Ovo će spasiti mnoge živote": Odobrena vakcina protiv RSV

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je vakcinu protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) - bolesti koja ubija hiljade ljudi svake godine. Vakcini je još potrebno odobrenje američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pre nego što bude plasirana na tržište, piše Bi-Bi-Si.

Zvaničnici kažu da je vakcina, koju je GSK nazvala Arekvi, otkriće koje će spasiti mnoge živote. Vakcina bi mogla biti dostupna osobama starijim od 60 godina za nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meseci, kažu zvaničnici.

"Današnje odobrenje prve vakcine protiv RSV-a je važno dostignuće javnog zdravlja u prevenciji potencijalno opasne po život bolesti“, rekao je dr Piter Marks, koji rukovodi Centrom za procenu i istraživanje bioloških preparata Uprave za hranu i lekove.

Šta je RSV?

RSV je respiratorna bolest koja obično dovodi do simptoma sličnih prehladi kod odraslih, ali može biti opasna za malu decu, starije osobe i ljude sa osnovnim zdravstvenim stanjima.

U proseku, 100 do 300 dece mlađe od pet godina umre od RSV-a u SAD svake godine. Takođe, 6.000 do 10.000 odraslih starijih od 65 godina umre svake godine, a RSV uzrokuje između 60.000 i 120.000 hospitalizacija. U teškim slučajevima može izazvati bronhiolitis, koji uključuje nakupljanje upale u plućima i otežano disanje. Lek se proizvodi više od 60 godina i prvi je odobren za sprečavanje RSV-a bilo gde u svetu.

Studija GSK, kompanije sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja je objavljena u februaru, pokazala je efikasnost vakcine od 82,6%. Neželjeni efekti su uglavnom bili blagi ili umereni i prestali su u roku od dva dana. Najčešći neželjeni efekti su bol oko mesta ubrizgavanja ili umor.

RSV kod dece počinje sa zapušenim ili curenja iz nosa i može napredovati do suvog kašlja, groznice i ponekad problema sa disanjem. Za većinu dece, bolest će biti blaga i može se lečiti kod kuće paracetamolom ili ibuprofenom za bebe.

Treba potražiti medicinsku pomoć ako dete ne jede normalno, ubrzano diše ili ima visoku temperaturu koja se ne spušta. Hitnu pomoć treba pozvati ako je dete iscrpljeno od pokušaja da diše, ili ako se pri svakom udisanju mišići povlače između rebara, ili ako je bledo i znojno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.