Ovi simptomi ukazuju na nedostatak važnog vitamina

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 09:11

Ovi simptomi ukazuju na nedostatak važnog vitamina

Bez dovoljno vitamina D, možete doživeti niz neprijatnih simptoma koji mogu uticati na vaš svakodnevni život, uključujući osećaj umora, manje gladi i bol u mišićima ili slabost.

Vitalni vitamin je jedan od nekoliko koji su nam potrebni u našem organizmu da bismo održali dobro zdravlje. Bez toga, možemo da osetimo niz neprijatnih simptoma – od umora i slabosti mišića do bolova u kostima i promena raspoloženja – ali neće svi pokazati jasne znake nedostatka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vitamina D, zbog čega je još važnije da se podvrgnemo redovnim pregledima.

Vitamin D igra važnu ulogu u regulisanju nivoa kalcijuma i u izgradnji i održavanju kostiju. Takođe je važan za zgrušavanje krvi, jačanje imunog sistema i rast mišića.

Nedostatak vitamina D je uobičajen globalni problem koji pogađa oko milijardu ljudi širom sveta. To izaziva probleme sa kostima i mišićima i najčešće pogađa ljude starije od 65 godina.

Simptomi nedostatka vitamina D kod odraslih možda nisu očigledni, ali ključni znaci nedostatka su umor, bol u kostima, slabost mišića i promene raspoloženja.

Lista simptoma je sledeća:

Umor

Bol u kostima

Slabost mišića

Bol u mišićima ili grčevi u mišićima

Promene raspoloženja, kao što je depresija

Ružan san

Gubitak apetita

Gubitak kose

Bleda koža

Međutim, možda nećete imati znakove ili simptome nedostatka vitamina D, što bi se moglo otkriti rutinskim testom krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.