Ovi simptomi se mogu javiti godinama pre dijagnoze multiple skleroze

Izvor: B92, 09.Dec.2023, 08:57

Ovi simptomi se mogu javiti godinama pre dijagnoze multiple skleroze

Opstipacija bi mogla biti rani znak upozorenja na multiplu sklerozu, tvrde neurolozi. Takođe veruju da infekcije mokraćnog ssistema, depresija i seksualni problemi mogu ukazivati na to da neko nesvesno boluje od ovog okrutnog stanja.

Studija koju su proveli neurolozi sa Univerziteta Sorbona, otkrila je da postoji pet bolesti koje su pogodile pacijente sa multiplom sklerozom do pet godina pre nego što im je konačno dijagnostifikovana.

"Naravno, neće svi koji imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove simptome razviti multiplu sklerozu. Navedeni simptomi su česti i mogu biti znakovi drugih bolesti", izjavila je dr Selin Luapre.

Međutim, dr Luapre smatra da bi ovo otkriće moglo biti korisno za one koji imaju veći rizik od razvoja bolesti, a to su osobe koje u porodici imaju istoriju multiple skleroze. Tipični simptomi autoimunog stanja uključuju poteškoće sa hodanjem, probleme sa vidom i obamrlost, a već je ranije utvrđeno da pacijenti sa multiplom sklerozom pate i od problema sa opstipacijom, infekcijama mokraćnog kanala, depresije i seksualnih problema.

Zbog nepredvidivosti simptoma mogu proći godine pre nego što se pacijentima dijagnostikuje bolest. Ne postoji lek, ali tretmani poput steroida mogu kontrolisati stanje i ublažiti simptome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.