Ove epidemije su mogle biti sprečene vakcinama

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove epidemije su mogle biti sprečene vakcinama

Ova interaktivna mapa vizualizuje globalne epidemije boginja, polia, rubeole i drugih bolesti koje mogu lako biti sprečene uz pomoć jeftinih i efikasnih vakcina.

Globalni zdravstveni program prati novinske izveštaje o ovim epidemijama od jeseni 2008. godine, a projekat za cilj ima promovisanje svesti o globalnom zdravstvenom problemu koji vrlo lako može biti rešen.

Vakcinu čine oslabljene specifične antigene supstance koje sadrže žive oslabljene-atenuisane, mrtve-inaktivisane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzročnike bolesti i njihove toksine i njima se postiže veštački aktivan imunitet.

Antigen je supstanca sposobna da reaguje sa antitelima, mada ne mora da izaziva stvaranje antitela, a antigeni koji izazivaju stvaranje antitela u organizmu nazivaju se još i imunogeni.Loading...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.