Ove četiri namirnice jačaju imunitet, a mogu da vam produže i život

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 09:06

Ove četiri namirnice jačaju imunitet, a mogu da vam produže i život

Verovatno bi svi voleli da dožive 100 godina, ali postoji nekoliko praktičnih koraka koje možete preduzeti kako biste postigli taj cilj.

Mnogo je zdravih navika koje će vam pomoći na tom putu. Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti je da redovno konzumirate zdravu hranu

U potrazi za dugovečnošću, uloga ishrane ne može da se preceni. Ono što jedemo ne utiče samo na naše neposredno zdravlje, već može imati i duboke efekte na našu dugovečnost i kvalitet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << života. Na primer, određene namirnice mogu podstaći zdrav imuni sistem kako bi se vaše telo odbranilo od bolesti.

Pasulj

Pasulj je osnovni sastojak u ishrani pojedinaca koji žive u Plavim zonama, područjima poznatim po dugovečnosti. Mahunarke su bogate vlaknima, koja ne samo da promovišu zdrav mikrobiom creva, već i jačaju imuni sistem. Uključivanjem pasulja u ishranu, možete iskoristiti njihova svojstva za jačanje imuniteta i potencijalno produžiti svoj životni vek.

Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi i semenke nude mnoštvo zdravstvenih prednosti, uključujući podršku imunitetu. Orasi i semenke pružaju zdrave masti, kao i selen i cink. Selen deluje kao antioksidans, štiti ćelije od slobodnih radikala, dok je cink ključan za normalnu imunološku funkciju. Iz ovih i više razloga, dodavanje orašastih plodova i semenki ishrani može pružiti podsticaj nutrijentima koji može doprineti dugovečnosti.

Puno povrća, posebno lisnatog povrća

Ishrana bogata povrćem, posebno lisnatim povrćem poput kelja, zelja i spanaća jača imunitet. Ovo povrće je izvor kalijuma za kontrolu krvnog pritiska, kao i vitamina C i beta-karotena, dva moćna antioksidansa koji podržavaju vaš imuni sistem.

Riba

Riba, uključujući inćune, bakalar i sardine, nudi dvostruku količinu proteina i omega-3 masnih kiselina za podršku imunitetu. Riba je takođe izvor cinka za zaštitu vašeg imunološkog sistema. Ovi hranjivi sastojci čine ribu odličnim izborom za jačanje imuniteta i celokupnog zdravlja. Ciljajte na tri porcije sedmično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.