Ovako možete da sprečite moždani udar

Izvor: B92, 13.Apr.2015, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako možete da sprečite moždani udar

Mislite na vreme! Neurolog savetuje kako da se zaštitite.

Profesor neurologije Dejvid Libeskind je koristio snimke magnetne rezonance kako bi rano detektovao sužene arterije i ostale znakove upozorenja. Čak i stomatološki X zraci, koji pokazuju arterije u mozgu, mogu da pokažu rane znakove.

Skenirani snimci se menjaju tokom vremena, zato zamolite stomatologa i lekara za kopije svakog snimka koji ste ikada imali, jer na taj način vaš doktor može da uporedi rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz prošlosti.

Ali moć da zaustavite moždani udar je u vašim rukama, pa vam stoga dr Libeskind pruža četiri sugestije kako da napravite veliku razliku sa malim promenama u ponašanju:

Vaš glavni telohranitelj: Kafa

"Antioksidansi pronađeni u kafi imaju višestruke zdravstvene koristi, a istraživanja pokazuju da tri do četiri šoljice dnevno mogu da smanje rizik od moždanog udara. Pravim instant kafu svakog jutra, a u toku dana popijem još dve velike šolje," ističe Libeskind.

Strategija na putovanjima

"Poslovna putovanja su izuzetno naporna za mozak. Uvek kupite flašu vode, kako biste bili hidrirani i obično zgrabite užinu poput kikirikija ili indijskog oraha na aerodromu. Voda zajedno sa esencijalnim masnim kiselinama u kikirikiju, indijskom orahu ili orahu, pomaže da mozak ostane energičan i funkcionalan. Ove grickalice su bogate nutrijentima koji pomažu protok krvi," dodaje Libeskind.

Čuvajte kardio zdravlje

"Imam mašinu za skijanje koju koristim 30 minuta dnevno. Na ovaj način se bavim intenzivno vežbanjem, a ljudi koji rade kardio treninge, imaju više nivoe moždanog faktora neurotrofik, hemikalije koja igra veliku ulogu u vašoj kognitivnoj funkciji," kaže Libeskind.

Promenite scenario

"Kada sam pod stresom, pomislim. Šta mogu da kontrolišem, a šta je izvan moje kontrole?. Jedan način je da poboljšate perspektivu tako što ćete promeniti okruženje – prošetajte. Kada imam da radim tokom svog slobodnog vremena, ja to odradim brzo i onda skočim nazad u slobodno vreme. Na taj način ne brinem zbog nedovršenog posla," završava Libeskind.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Neurolog otkriva kako da SPREČITE moždani udar

Izvor: NaDlanu.com, 13.Apr.2015

Mislite na vreme! Neurolog savetuje kako da se zaštitite...Moć da zaustavite moždani udar je u vašim rukama, pa vam stoga dr Libeskind pruža četiri sugestije kako da napravite veliku razliku sa malim promenama u ponašanju:..Vaš glavni telohranitelj: Kafa.."Antioksidansi pronađeni u kafi imaju...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.