Ovaj virus mutira sopstvene gene da bolje iskoristi domaćina

Izvor: B92, 04.Apr.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj virus mutira sopstvene gene da bolje iskoristi domaćina

Duboko ispod površine okeana naučnici su pronašli veliki broj vrsta mikroba uključujući i novootkriveni virus koji mutira sopstvene gene kako bi što bolje iskoristio domaćina.

Foto: NIAID/Flickr.com

Osim iznenađujuće velikog broja bakterija na dubinama za koje se nekada mislilo da ne mogu da sadrže živi svet, naučnici su pronašli i novi virus koji inficira drevne bakterije iz grupe archaea.

Donedavno je nepoznati virus posedovao sistem uzrokovan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << genetskim tzv. retroelementima koji selektivno ciljaju i mutiraju sopstvene gene, što verovatno pomaže virusu da se adaptira na odbrambeni mehanizam koji je razvila bakterija iz grupe archaea.

Interesantno je da istu mogućnost mutiranja poseduje i sama bakterija, a neverovatno otkriće objavio je naučni magazin “Nature Communications”.

Kako nemaju sposobnost razmnožavanja pomoću sopstvenih mehanizama, virusi zavise od ćelija domaćina. Zato naučnici smatraju da ovi virusi na dnu okeana napadaju i druge vrste organizama.

Prilikom laboratorijskog "uzgoja" i testiranja virusa, naučnici su uvideli da se on ne podudara ni sa jednim do sada poznatih virusa, ali da poseduje sličnosti sa genomima virusa koji su pronađeni pored podvodnih izvora metana nedaleko od obala Norveške i Kalifornije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

POŠAST IZ DUBINA Novootkriveni virus mutira vlastite gene kako bi bolje iskoristio domaćina

Izvor: Blic, 05.Apr.2015, 18:56

Duboko ispod površine okeana naučnici su pronašli veliki broj vrsta mikroba uključujući drevne bakterije iz grupe archaea...Uz iznenađujuće veliki broj bakterija na dubinama za koje se nekada mislilo da ne mogu sadržati živi svet, naučnici su pronašli i novi virus koji inficira spomenute drevne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.