Ova zemlja je zvanično postala prva na svetu koja koristi psihodelične droge u obliku lekova

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 14:37

Ova zemlja je zvanično postala prva na svetu koja koristi psihodelične droge u obliku lekova

Ranije ove godine, tradicionalno konzervativni regulator za lekove u Australiji izazvao je pometnju time što je odobrio upotrebu psihodelika u medicinske svrhe.

Promene stupaju na snagu danas, čineći Australiju prvom zemljom koja je klasifikovala psihodelike kao droge na nacionalnom nivou.

dr. Ben Sesa, psihijatar i istraživač psihodelije, pohvalio je odluku Australije i rekao da je ta zemlja sada u centru pažnje kada je u pitanju terapeutska upotreba psihodelika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Odobrenje dozvoljava upotrebu psilocibina, koji se nalazi u takozvanim magičnim pečurkama, za lečenje otporne depresije, kao i MDMA (ekstazi) za posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Ovo je ključan trenutak, rekli su mnogi stručnjaci i pacijenti, pozdravljajući odluku.

Međutim, velike zdravstvene organizacije su pozvale na oprez. Naučna i medicinska zajednica su prilično oprezni po pitanju toga, rekla je profesorka Kristen Moreli, stručnjak za medicinu zavisnosti.

Marjane Beaugeois, koja je patila od teške depresije, podelila je svoje iskustvo sa psilocibin terapijom u Amsterdamu. U početku je oklevala zbog svoje istorije kao savetnika za bolesti zavisnosti, ali je 2018. odlučila da pokuša. Posle terapije osećala se izlečenom, a njeni prijatelji su primetili promenu. Videli su kako mi oči ponovo sijaju, rekla je Beaugeois.

Glen Boies, vojni veteran, okrenuo se mikrodoziranju psihodelika za lečenje depresije i PTSP-a. Njegov terapeut je u početku bio skeptičan, ali posle deset nedelja mikrodoziranja i terapije, snimci mozga su pokazali poboljšanje i jasnoća misli mu se vratila.

Odluka Australije da klasifikuje psihodelike kao drogu na nacionalnom nivou čini je prvom zemljom koja je to učinila. Druge zemlje, kao što su Švajcarska, Kanada i Izrael, istraživale su saosećajnu upotrebu psihodelika, ali ne na nacionalnom nivou kao Australija.

Iako će početni pristup ovim lekovima biti ograničen i skup, sa procenama u rasponu od 10.000 do 30.000 dolara po tretmanu, postoji nada da će ova terapija pružiti olakšanje onima koji nisu uspeli u konvencionalnim tretmanima.

Australijsko medicinsko udruženje (AMA) i Kraljevski koledž psihijatara Australije i Novog Zelanda (RANZCP) izrazili su zabrinutost zbog ograničenih koristi, nepoznatih rizika i dugoročnih neželjenih efekata psihodelične terapije. Oni pozivaju na veće studije i više istraživanja u ovoj oblasti.

"To nije čudotvorni lek“, upozorio je profesor Ričard Harvi, predsednik Upravljačke grupe za psihodeličnu terapiju RANZCP-a, naglašavajući potrebu za opreznim i informisanim pristupom.

Dok Australija napreduje u kliničkoj upotrebi psihodelika, ostaje da se vidi kako će se upravljati uvođenjem recepata i po kojoj ceni. Uprkos izraženoj zabrinutosti, odobravanje psihodelika kao lekova označava značajan korak u oblasti terapije i nudi nove opcije za mentalna stanja otporna na lečenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.