Ova promena na telu muškaraca mogla bi biti znak ozbiljne bolesti

Izvor: B92, 12.Maj.2023, 16:59

Ova promena na telu muškaraca mogla bi biti znak ozbiljne bolesti

Povećane grudi kod muškaraca mogu ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem koji ne treba zanemariti.

Naime, promena na zadnjici može ukazivati na problem sa jetrom, organom koji u našem telu obavlja više od 500 različitih funkcija.

Ako je jetra oštećena, može zahvatiti i druge delove tela, a u nekim slučajevima čak može dovesti i do neočekivanih promena na dojkama.

Jedna od komplikacija tzv. masne jetre je ginekomastija, odnosno povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tkiva dojke kod muškaraca. Ginekomastija nastaje kao rezultat uticaja bolesti na nivo estrogena kod muškaraca.

Estrogen je polni hormon povezan sa razvojem i regulacijom ženskog reproduktivnog sistema i može izazvati rast grudi i kod žena i kod muškaraca. Masna jetra je jedna od bolesti koja može izazvati povećanje grudi kod muškaraca.

Kod oboljenja jetre dolazi do povećane proizvodnje androstendiona u nadbubrežnim žlezdama, povećane aromatizacije androstenediona u estrogen, gubitka klirensa nadbubrežnih androgena u jetri i povećanja globulina koji vezuje polne hormone, što dovodi do ginekomastije.

Postoji nekoliko znakova koji mogu ukazivati na bolest masne jetre, a mnogi ljudi doživljavaju sledeće simptome:

- umor,

- gubitak apetita,

- bolovi u gornjem delu trbuha,

- osećaj nadutosti,

- mučnina,

- gorušica,

- konstipacija ili dijareja.

Takođe, lekari upozoravaju da bi uvećane muške grudi mogle da ukazuju na cirozu, kao i na to da jetra jednostavno ne funkcioniše kako bi trebalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.