Otkriveni impresivni podaci svakodnevnog uzimanja jednog leka

Izvor: B92, 07.Jun.2023, 08:05

Otkriveni impresivni podaci svakodnevnog uzimanja jednog leka

Pokazalo se da lek osimertinib prepolovljuje rizik od smrti od najčešće vrste raka pluća ako se uzima svakodnevno nakon operacije uklanjanja tumora, prema rezultatima kliničkog ispitivanja predstavljenima u nedelju.

Rezultati su objavljeni u Čikagu na najvećoj godišnjoj konferenciji specijalista za rak, čiji je domaćin Američko društvo za kliničku onkologiju (ASCO).

Rak pluća je oblik bolesti koji uzrokuje najviše smrti, s otprilike 1,8 miliona smrtnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučajeva svake godine u svetu. Lek koji je razvila farmaceutska grupacija AstraZeneca zove se osimertinib i prodaje se pod imenom Tagrisso.

Cilja na rak pluća kod pacijenata koji boluju od takozvanog raka ne-malih ćelija, najčešćeg tipa koji pokazuje određenu vrstu mutacije.

Te mutacije, na takozvanom receptoru epidermalnog faktora rasta ili EGFR, pogađaju 10 do 25 posto pacijenata s rakom pluća u Sjedinjenim Državama i Evropi, te 30 do 40 posto u Aziji.

Kliničko ispitivanje uključilo je 680 pacijenata u ranoj fazi bolesti (stadijume 1b do 3a), u više od 20 zemalja. Morali su prvo biti operisani kako bi se uklonio tumor, zatim je polovica pacijenata svakodnevno uzimala lek, a druga placebo.

Rezultat je pokazao da je uzimanje tablete rezultiralo 51 postotnim smanjenjem rizika od smrti za lečene pacijente, u poređenju s placebom.

Nakon pet godina, 88 posto pacijenata koji su uzimali terapiju bilo je još uvek živo, u poređenju sa 78 posto pacijenata koji su uzimali placebo.

Ovi podaci su “impresivni”, rekao je Roy Herbst.

Lek pomaže “u sprečavanju širenja raka na mozak, jetru, kosti”, dodao je na konferenciji za novinare.

Otprilike trećina slučajeva raka ne-malih ćelija može se operisati kada se otkrije, rekao je.

“Mislim da mi je teško dočarati koliko je ovo otkriće važno”, rekao je Nejtan Penel iz Klivlend Clinic Foundation na konferenciji za novinare.

“Počeli smo ulaziti u eru personalizovane terapije za pacijente u ranom stadijumu”, rekao je Penel, koji nije učestvovao u ispitivanjima, te je istakao da “treba čvrsto zatvoriti vrata nepersonalizovanom lečenju za sve osobe s rakom ne-malih ćelija pluća.”

Osimertinib je već odobren u desetinama zemalja za različite indikacije, a već ga je primilo oko 700.000 ljudi, navodi se u saopštenju AstraZenece.

Herbst je naglasio potrebu pregleda pacijenata kako bi se otkrilo imaju li EGFR mutaciju. Inače, rekao je, “ne možemo koristiti ovaj novi tretman.”

Osimertinib, koji cilja na receptor, uzrokuje nuspojave koje uključuju jak umor, osip na koži ili dijareju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.