Otkriven lek za običnu prehladu

Izvor: B92, 05.Feb.2015, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven lek za običnu prehladu

Zahvaljujući najnovijem naučnom otkriću, najobičnija prehlada može postati stvar prošlosti.

Ukoliko se u danima pred nama, odnosno u praksi ispostavi da je ovo otkriće važno koliko naučnici sada smatraju da jeste, to može biti prava revolucija u medicini. Naime, virus prehlade bi se u budućnosti mogao potpuno obuzdati tako što bi se zaustavilo repliciranje molekula.

Naučnici sa univerziteta Lids i Jork su kompjuterskim putem istraživali molekul virusa i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strukturu njegove ribonukleinske kiseline, kada su iznenada otkrili sakriveni kod.

Međutim, pre nego što ovo otkriće uđe u svakodnevno eksploatisanje, neophodno je prvo izvršiti testove na životinjama koje su zaražene ovim virusom. Naučnici kažu „da bi ovo otkriće moglo da virus saseče u korenu“.

Piter Stokli, profesor biološke hemije sa univerziteta u Lidsu, poredi otkrivanje ove informacije sa rešenjem enigme koja lekarima daje na uvid tačan način po kom virus funkcioniše.

„Zahvaljujući ovom otkriću, ne samo da smo u stanju da tumačimo novootkrivene genetske kodove, već možemo da utičemo na njih radi sprečavanja širenja virusa“, rekao je profesor Stokli britanskom "Telegrafu".

Njegov kolega sa univerziteta, doktor Roman Tuma, za isti list je izjavio:

„Već decenijama nam je poznato da ribonukleinska kiselina nosi genetske poruke koje stvaraju virusne proteine, ali nismo znali da se u strukturi znakova koje koristimo za označavanje genetske informacije, zapravo nalazi kod koji reguliše formiranje samog virusa. To je kao da ste otkrili tajnu poruku na osnovu izveštaja iz dnevnih novina, a onda ste došli do informacije koja vam omogućuje da dešifrujete ceo sistem iza te poruke“, zaključio je Tuma.

foto: flickr.com/mcfarlandmo

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lek za običnu prehladu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2015

Zahvaljujući najnovijem naučnom otkriću, najobičnija prehlada može postati stvar prošlosti...Ukoliko se u danima pred nama, odnosno u praksi ispostavi da je ovo otkriće važno koliko naučnici sada smatraju da jeste, to može biti prava revolucija u medicini. Naime, virus prehlade bi se u budućnosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.