Otičete i naduti ste? Ovaj napitak je idealno, a jeftino rešenje

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 08:07

Otičete i naduti ste? Ovaj napitak je idealno, a jeftino rešenje

Britanska nutricionistkinja dr Pamela Mejson ga savetuje kao idealno rešenje tokom letnjih vrućina

Poznato je da nam voda dosta može pomoći u toku leta, za hidriranje tela. Konzumacija vode je zdrava, a osim što će nas rashladiti, pomoći će našem organizmu da izbaci toksine.

Osim vode, savetuje se još jedan napitak, koji je pritom takođe vrlo jeftin. Reč je o crnom čaju sa đumbirom, koji britanska nutricionistkinja dr Pamela Mejson savetuje kao idealno rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom letnjih vrućina. Đumbir će našem telu pomoći da se izbori sa oticanjem i nadutošću, koje je učestalije tokom leta.

"Prvo, toplota izaziva širenje krvnih sudova i kapilara, omogućavajući većoj količini tečnosti da popuni "prostore" između organa i tkiva. Drugo, postoje neki dokazi da vruće vreme može da promeni mešavinu bakterija u crevima što dovodi do problema sa varenjem. Posledice su dijareja i zatvor, a usled kojih dolazi do preusmeravanja protoka krvi u creva. Treće, toplotni talas uzorokuje da u ogromnim količinama unosimo hladna pića koja izazivaju nadimanje", kaže doktorka i savetuje konzumiranje crnog čaja sa đumbirom.

Doktorka Pamela kaže da flavonoidi u crnom čaju pomažu kod nadutosti stomaka jer smanjuju upale u crevima. Regulišu sastav bakterija i mikroba u njima, smanjujući količinu štetnih (koji izazivaju nadimanje) i povećavaju zdrave.

"Čaj od đumbira smanjuje probavne smetnje, što zauzvrat pomaže da se smanji nadimanje."

Ovaj napitak se pravi tako što se najpre prokuva svež đumbir isečen na tanke kriške, a u tu provrelu i oceđenu tečnost stavi se kesica crnog čaja (najbolji je cejlonski). Tako pripremljen napitak ostavite da odstoji desetak minuta i pijte dok je još topao.

Preporuka je i da u ishranu uvrstite hranu bogatu vlaknima, ali i da redovno vežbate. Jedite polako, dugo žvaćite hranu kako biste izbegli da progutate previše vazduha. Izbegavajte gazirana pića i "držite se" najpre vode i laganih čajeva, savetuje doktorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.